PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

GREENWICH, LONDRA: Muzeul Evantaielor, unic în lume, a împlinit 30 de ani


INSIDER: „MUZEUL EVANTAIULUI – LONDRA . Se știe că Greenwich este locul pe unde trece meridianul zero al planetei și la care se raportează toate fusurile orare ale lumii, locul de unde ,,se dă ora exactă,,. Greenwich este înscris în Patrimoniul Cultural al Lumii.
În inima Greenwich a fost inaugurat în 1991, „Muzeul evantaiului” Într-un ansamblu de clădiri construite în 1721 și care au fost restaurate, astfel încât ai senzația că pentru câteva ore trăiești cu aproape 300 de ani în urmă.

„Fan Museum” este unic în lume și deține o colecție impresionantă de 3,500 de exponate, din secolul XI si până în prezent, aranjate în funcție de contextul social și economic al fiecărei perioade istorice. Așa cum astăzi poșeta este un accesoriu indispensabil, evantaiul era un simbol al statutului social, ridicat la cel mai înalt rang de către Queen Elizabeth I. Ea a lansat această modă, care a fost adoptată imediat de către toate doamnele din înalta societate. Acesta a devenit mai apoi și un instrument al seducției și o extensie a opulenței vieții de la curte.

Realizate din materiale speciale, împodobite cu pene și pietre prețioase, evantaiele sunt adevărate bijuterii, opere de artă. Este o lecție de modă și istorie, pentru că aici se găsesc exponate din secolul XVI, de la perioada puritană impusă de Lordul Oliver Cromwell, și până în prezent: evantaie din prezentarea haute couture Dior primăvară/vară 2007 a lui John Galliano și evantaiele ,,erotice” ale Ditei Von Teese, folosite în celebrele sale show-uri de striptease burlesc. Majoritatea evantaielor expuse sunt din colecția personală a Hélènei Alexander, directorul muzeului.” SURSA

N.R.: Există picturi și fresce care arată unele dintre cele mai vechi evantaie datează din jurul anului 3000 î.Hr. Şi există dovezi că grecii, etruscii şi romanii foloseau evantaie pentru a se răcori sau în activități ceremoniale, în timp ce sursele literare chineze asociază evantaiul cu personaje mitice și istorice antice. Evantaiele timpurii erau toate de tip fix, iar evantaiul pliabil apare relativ târziu în istoria sa. Primele evantaie pliabile europene au fost inspirate și copiate din prototipurile aduse în Europa de comercianţii şi ordinele religioase care înființaseră colonii de-a lungul coastelor Chinei şi chiar a Japoniei. Evantaiele au fost adoptate de regalitate și nobilime, ca jucării scumpe, fiind considerat un simbol al statutului. În timp ce monturile lor erau realizate din materiale precum fildeşul, sideful şi scoica de țestoasă, adesea sculptate şi străpunse şi ornamentate cu argint, aur şi pietre prețioase, frunzele au fost bine pictate de meșteri care s-au amalgamat treptat în bresle precum ca The Worshipful Company of Fan Makers. Adresa: 12 Crooms Hill, Greenwich, Londra. Intrarea: Adulti: 5,00 GBP; Copii (7-12 ani): 3,00 GBP; gratuit pentru copiii sub 7 ani. DETALII

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s