PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

ZALĂU: În Gradina Zmeilor fiecare stâncă îşi are propria poveste şi propriul nume


INSIDER: „Aria protejată Gradina Zmeilor este situată la doar 70 km de Cluj şi este considerată a fi una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din Transilvania. Faima acestei arii protejate a luat naştere odată cu poveştile născocite de localnici pentru a face cunoscut aceast ansamblu neregulat de stânci, de culori diverse de la cenuşiu închis până la diferite nuanţe de galben.
Fiecare stâncă îşi are propria poveste şi propriul nume. Legende despre Gradina Zmeilor. Ceea ce este cu adevărat fascinant la aceasta rezervatie naturala aflată în inima Transilvaniei sunt numeroasele povești care se țes pe marginea stancilor cu forme bizare din interiorul Gradinii. Dincolo de frumusetea peisajului si aerul tare de munte, turistii vin pentru a vedea cu ochii lor locurile care au dat naștere atâtor povești.

Una dintre poveștile vehiculate despre Gradina Zmeilor este legenda zmeilor din Gâlgău Almașului. Se spune că aici și-ar fi găsit refugiu câțiva zmei care luau tot ce își doreau, chiar si fetele localnicilor din zona. Într-una din zile unul din zmei decide să fure soarele de pe cer convins că acesta, ca orice alt lucru de pe acest pământ, i se cuvine lui. Supărat pe fapta zmeului, un voinic care locuia în apropiere vine să îl înfrunte pe zmeu și să îi ceară soarele înapoi. Voinicul s-a luptat cu zmeul până l-a învins și a reușit la finalul luptei să recupereze soarele și să îl arunce sus pe cer pentru a se bucura din nou toți oamenii de el.

După ce a luat soarele înapoi, voinicul a vrut sa elibereze toate fetele furate de zmei, iar când a găsit-o pe cea dintâi, acesta a fost surprins de prietenii zmei ai fostului său adversar. Orbiți de soarele care acum strălucea pe cer, aceștia au fost derutați și păcăliți de fata eliberată de voinic care a aruncat asupra lor o vrajă și i-a transformat în stane de piatră. Povestea n-a fost dovedită nici până azi, însă formele neregulate care se află la Gradina Zmeilor dau naștere la numeroase legende și speculații cu privire la originea lor. Indiferent de natura stâncilor, poveștile fac deliciul vizitei la rezervația Gradina Zmeilor și merită ascultate din gura localnicilor pentru a prinde mai mult farmec.” SURSA

N.R.: Gradina Zmeilor – arie naturală protejată din anul 2000, cu o suprafață de 3 hectare se află în județul Sălaj, la 10 km de orașul Jibou, în bazinul Almașului, în satul Gâlgău Almașului, în apropiere de DN1H care legă municipiul Zalău de Jibou. Denumiri ale stâncilor: Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul, cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”

ARHIVĂ: STÂNCA DIAVOLULUI: Scaraoțchi încă vrea „bolovanul” din Ceahlău, pierdut în Poiana Teiului. Bine că nu poftește și la păduri! *** COSTEȘTI, VÂLCEA: Trovanții, pietrele vii care cresc după ploaie și se plictisesc repede!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s