PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

WROCLAW, POLONIA: „Monumentul Trecătorului Anonim”, trecerea de la oprimare la libertate


INSIDER: „Monumentul Trecătorului Anonim din Wroclaw (Polonia) este o operă de artă contemporană deosebită.
14 statui de bronz (7 pe fiecare parte a străzii) pot fi văzute la intersecția dintre bulevardul Świdnicka și bulevardul Piludskiego. Tema operei se intitulează Przejście, adică tranziție, trecerea de la oprimare la libertate. Statuile din bronz par să dispară treptat, înghițite de pavajul străzii și să apară pe partea opusă. Sunt oameni obișnuiți care se confruntă cu evenimente nefaste, intră în pământ dar apoi, impasibili, ies pe cealaltă parte.

Opera a fost inaugurată în decembrie 2005, cu ocazia împlinirii a douăzeci și patru de ani de la introducerea legii marțiale în Polonia.
Este practic un memorial care dorește să amintească dispariția anonimă a multor cetățeni datorită legii adoptate de generalul Jaruzelski.

La 13 decembrie 1981 a introdus Stan Wojenny, adică starea de război, pentru a înăbuși mișcarea de protest care în acei ani, grație papei Ioan Paul al II-lea, se intensifica.

Legea marțială a fost abrogată abia la 22 iulie 1983. Mii de persoane au fost arestate fără un proces echitabil și aproximativ 100 de persoane au fost ucise. Autorul operei este artistul polonez Jerzy Kalino. Statuile sale au fost apreciate încă de la apariție de către public și critici, opera fiind citată de revistele de specialitate drept unul dintre cele mai deosebite monumente din lume. Experții în arhitectură au considerat-o drept unul dintre cele mai semnificative exemple de artă urbană modernă din Europa.” SURSA

ARHIVĂ: LITUANIA-POLONIA: Statuia portal din Vilnius și Lublin permite oamenilor să interacționeze în timp real de la 600 km distanță. Urmează Stargate? *** CROAȚIA: Orgă de 80 metri la care cântă Marea Adriatică și vântul!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s