PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

MAMAIA: Când sunt valuri toți turiștii de pe plaja de jumătate de kilometru se îngrămădesc în primii 4 metri de la mal!


INSIDER 1: „Înainte și după! Ca la implantul de păr sau dinți. Cu plajele e altceva. Nici acum nu înțelegem rostul…acestei lățiri exagerate. Pentru cine s-a făcut aceasta lucrare? Cam asta-i întrebarea! PS. Să ținem cont că înainte de înnisipare, în ultimii 20 de ani, s-a construit

mult pe plajă și asta a dat senzația de “plaje erodate”. SURSA

INSIDER 2: „Este o diferență mare între cele două fotografii. Cel mai trist e că pontonul vechi Cazino (emblema de un secol stațiunii Mamaia găsindu-se în mare, erodat de valuri și nerestaurat) a ajuns în nisip!!! Mamaia s-a înființat în 1930 cu câteva hoteluri, vile, războiul a stopat totul. Prin 1960 a început dezvoltarea „scânteie” a oferi unei societăți tinere socialiste a petrece o vacanță plăcută la mare. Prin 1980 au apărut Aqua Magic, Telegondola după moda Italiei în Marea Adriatica sau Spaniei în Marea Adriatica, deci un turism de mase, care deja nu mai era la modă.

Turistul străin a plecat pe malul bulgar. Cu spaimă constatăm că majoritatea populației era mândră/bucuroasă de emanciparea/dezvoltarea fetii locale moderne fâcînd față străinătății . Metri pătrați după 1990 sau multiplicat de X-ori după interesul afacerilor/antreprenorilor. Plajele s-au umplut cu șezlonguri fixe impuse de Horeca, gata cu timpul când veneai cu prosopul sau închiriai o umbrelă/ un pat dacă-l doreai. Așa si cu plaja mărită acum, care ar fi un lucru bun dar nici deloc necesar, pentru ca mai târziu să fie acoperită din nou cu umbrele/paturi/baruri fixe(?). Se spune acum că Horeca nu poate avea concesie pe bucata nouă de plajă pentru că este teritoriu public fără geometru/act notarial, dar plaja veche era la fel publică, avea Primăria Constanța un act notarial? Unde este protecția de mediu si de susținerea patrimoniului? Unul este sigur: buzunarele (celor care au aprobat proiectele realizate) s-au mărit deasemenea cu mult procent!!! Se pune deasemenea problema eroziunii (geologic normal) care este descrisă în mod exagerat. Din 1957 până în 2004 pentru mine lărgimea plajei era la fel: la Pescărie îngustă (câțiva metri), la Victoria (15 m?), la Cazino (25m?), Internațional (30m?) și la Butoaie/Camping (50m?). Alt exemplu: Tăbăcărie (astăzi Faleza nord) în anii 1950 avea faleza abruptă din pamânt galben (argilă), care prin eroziune vântului se micșora, se apropia de case, o coborai pe fund pentru la plaja și o urcai pe patru labe, plaja era cu scoici/nisip de 1-4 m lărgime, intrarea în apa era mai abruptă ca în Mamaia unde intrai lin. Asta în dreptul străzii Dragoslavele, unde acum câteva luni primesc un MMS „la noi la plajă” (ma gândeam că este la Mamaia văzând nisipul și lățimea), dar era în același loc ca acum 70 ani. Acolo unde se oprea malul, s-au mai construit trei rânduri de blocuri, o faleză de plimbare și (!) o plajă de puțin 10m. Marea Neagră are curenți mari dar nu așa să spele malul Mamaiei !!! Mie îmi place la plajele Sulina, Sfântu Gheorghe, Vadu, Corbu, Tuzla, Vama Veche unde prin noroc(!!!) interesele de profit, investițiile demasurat, afacerile, corupția nu au constatat eroziunea maritimă ca în Mamaia „mondena”…..

INSIDER 3: „Vă dau un pont: cea mai bună plajă din Mamaia, ideală pentru familiile cu copii mici, cu nisip fin, intrare lină in apă și cât vezi cu ochii până la geamandură este la… Golden Beach – Bulgaria!”

N.R.: Înălțată cu cel puțin 2 metri cu distanțe cuprinse intre 100 și 200 metri, în multe situații turiștii nici nu văd marea dacă aleg sa se bronzeze pe șezlong, iar drumul până la apă este practic imposibil fără încălțări speciale, legendarul nisip fin de Mamaia a fost acoperit de scoici tăioase și în sfârșit ne aliniem cu majoritatea plajelor „de pe-afară”. Specialiștii decretează că în 2-3 ani nisipul va reveni la dimensiunile dintotdeauna. Ha-ha! Problema cea mai gravă totuși rămâne, din păcate, intrarea în apă care acum se aliniază din nou cu cele mai multe plaje din lume. Când sunt valuri toți turiștii de pe plaja de jumătate de kilometru se îngrămădesc în primii 4 metri de la mal.Teritoriul nou creat nu este cadastrat, nu are acte, deci nu poate fi concesionat, nu poate fi curățat, etc. „Nu poți cheltui banii publici pentru a igieniza o plajă care nu există scriptic nicăieri.”

N.R.: Pasarela din Mamaia face parte din Ansamblul Cazinoului, inaugurat în ziua de Sfânta Maria a anului 1935 în prezența Regelui Carol al II-lea.
În perioada interbelică, complexul găzduia un restaurant modern, cabine pentru plajă în clădirile laterale, un cazino și o pasarelă ce se avânta în mare, unde se afla singurul bar maritim din Europa.

Un răspuns

  1. Pingback: MAMAIA ÎNGROPATĂ: Pasarela regelui Carol, în nisip și ce a lui Mazăre în mare! | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?