PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

STĂPÂNUL INELELOR: Cum poți afla vârsta unui copac fără să îl omori


INSIDER: „Cât de bătrân este un copac? ”Micii rangeri” de la Școala Domnească Târgu Neamț au aflat de la cadrele didactice de la Facultatea de Silvicultură de la Suceava cum răspunsul la întrebarea lor poate fi dat cu exactitate cu ajutorul unei probe luate cu burghiului Pressler. Ultima fotografie ne arata un stejar care la bază are diametrul de doi metri!” SURSA

N.R.: Burghiul Pressler este un dispozitiv ce recoltează material lemnos din trunchi și apoi sunt numărate inelele de creștere din eșantionul extras. Se mai poate folosi o metodă de calcul aproximativ, prin măsurarea volumului copacului și aprecierea vârstei pe baza speciei și a vitezei de creștere. O altă metodă foarte costisitoare este calcularea vârstei lemnului prin măsurarea concentrației de Carbon 14, dar se folosește în special pentru copacii seculari ce au cavități interioare.
Dendrocronologia este metoda de calculare a vârstei unui arbore prin numărarea inelelor din trunchiul său (un inel pe an descreștere!), dar funcționează numai în cazul anumitor specii de copaci care au un ciclu anual de creștere și este necesară tăierea copacului.

ARHIVĂ: SUPRAVIEȚUITORI: Legea nu permite înlăturarea arborilor vii. Există oameni care vor să fenteze sistemul cu orice preț. Iertare! *** ÎNCĂPĂȚÂNARE: Omul bun și pomul copt, aștia n-or avut noroc! *** COPACI VORBITORI: „Am vrut ca arborii de pe strada mea să smulgă câte un zâmbet de la fiecare trecător!” *** TĂIEREA ÎN SCAUN: Se practică la sălcii sau plopi în zone inundabile. Nu este „defrișare ilegală”!

Un răspuns

  1. Pingback: FOREST BATHING: Te voi purta în brațele mele oricât va fi nevoie! | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s