PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

ZERO WASTE: „Primul magazin din București care nu generează risipă” – Un pas mic pentru om, un salt mare pentru omenire!


INSIDER: „Pe strada Buzești nr. 20 s-a deschis de puțin timp primul magazin fără risipă din București – ZERO WASTE – în care vii de acasă cu recipientul și îți cumperi produsele (condimente, cereale, șampon, detergent de vase, etc) la vrac. Proprietara, Ana Maria Răducanu spune că „Facem prea multă risipă” și prezintă o soluție care ar putea reduce cantitățile imense de plastic pe care oamenii le aruncă. După trei ani de călătorii prin Europa și India, în care a trăit în mod sustenabil și a locuit în ecovillage-uri și a muncit 2 ani în Marea Britanie pentru a strânge banii pentru magazin (30 000 euro), „visul” începe să prindă contur.

Ideea este să reducem producerea de ambalaje de plastic folosind ceea ce există deja. O sticla de șampon terminat poate fi reumplută tot cu șampon. Putem folosi o sticlă de lapte in care să ținem detergentul lichid de haine. O caserolă în care am luat mâncarea de la restaurant poate depozita cereale sau condimente, în loc să ajungă la gunoi, să genereze deșeuri.

Detergenții_în_magazin vin în bidoane care apoi sunt predate și umplute din nou. În magazin produsele sunt depozitate în borcane de sticlă, iar pentru a elimina eticheta de hârtie de la raft, Ana a scris preturile și numele acestora direct pe ele.

La_magazin_se_primesc_resturi alimentare din care face compost. Acesta ajunge apoi la grădina din Molcom, ca îngrășământ natural pentru legume și fructe. „Nu vreau să aduc nimic în magazin care are riscul de a ajunge la gunoi și să genereze din nou gunoi. Tot ceea ce cumperi de aici îmi asum că primesc înapoi și am grijă de el să-l compostez, ca într-adevăr să fie un magazin care nu generează deloc risipă.” În magazin nu se găsesc pungi, nici măcar de hârtie și clienții sunt sfătuiți să folosească sacoșele de pânză. Chiar și cafeaua are ambalaj compostabil, iar ața dentară poate fi transformată și ea în îngrășământ, pentru că este făcută din amidon de porumb. Furnizorii magazinului trebuie să aibă produse vegane, locale si, mai ales, fără ambalaje. Excepție o fac condimentele luate pentru moment din Germania, Turcia sau India. Prețurile sunt comparabile cu cele din supermarketuri, unele produse fiind chiar mai ieftine la Zero WASTE. O periuță de dinți din lem, de exemplu, aici costă 18 lei, față de 25 lei în alte magazine. Detergentul bio Herbaris este 19 lei / litru comparativ cu un produs asemănător 18-50 lei, în funcție de brand și de magazin. Program: Marți – Vineri 14-20, Sâmbăta 10-20, Luni, Duminică închis.

În România sunt cinci magazine fără risipă: în Sibiu, Timișoara, Piatra Neamț și acum și în București, și un singur restaurant, la Sfântu Gheorghe. DETALII N.R.:Întreaga lume produce din ce în ce mai mult plastic. Dacă în 1950 se produceau 2 milioane de tone, în 2015 se produceau 381 milioane de tone, jumătate din această cantitate fiind doar ambalaje. Un PET se descompune într-un milion de ani!

Un răspuns

  1. Pingback: KENT, MAREA BRITANIE: Otto’s Coffee House servește numai clienții care își aduc propria cană la magazin. „Planeta înainte de profit!” | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s