BISERICA FORTIFICATĂ CINCȘOR: Șapte sași aduc plusvaloare turismului în România
INSIDER: „Biserica fortificată Cincșor se află în satul cu același nume, comuna Voila, județul Brașov a fost ridicată de coloniștii germani care au întemeiat și satul la poalele munților Făgăraș începând cu secolul al XII-lea și cuprinde biserica Evanghelică, patru turnuri de apărare și două incinte înconjurate de ziduri de apărare. Orga bisericii (1805) a fost adusă de Samuel Matz Birthalm, proaspăt recondiționată este una dintre cele mai renumite orgi bisericești din Transilvania. Altarul pictat in 1868 de pictorul german Carl Dorschlag se află la Muzeul Cetății Făgăraș. Comunitatea de sași din localitate a găsit în acest loc un refugiu în caz de pericol, dar tot aici își țineau proviziile. Turnul slăninilor adăpostea slanina fiecărei familii (din care se putea lua doar într-o anumită zi a săptămânii).
Biserica fortificată Cincșor cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” face parte din lista monumentelor istorice din România și poate fi vizitată, printr-o programare prealabilă. Intrare: 10 lei.
Spre_deosebire_de bisericile ortodoxe cea evanghelică nu are icoane și nici sfinți pictați pe pereti, lucru explicat în detaliu de ghidul nostru doamna Carmen Schuster, săsoaică căsătorită cu un cetățean german, reîntoarsă în locurile natale, interfață între sașii plecați în Germania și cei rămași în țară – președinta asociației Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor (ONG înființat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică).
Acum 7 ani biserica a fost supusă unor ample lucrări de renovare cu fonduri europene, mai puțin orga pentru care nu au fost alocați bani. S-a apelat la comunitatea din sat (care atunci număra 22 de suflete), în marea majoritate în vârstă și fără posibilități materiale și apoi la sașii plecați în Germania, cei mai mulți refuzând să doneze pe motiv că nu mai au pe nimeni în țară și că oricum nu se vor mai întoarce niciodată. S-a găsit soluția de a oferi spre vânzare elementele de la orga, prețul fiind proporțional cu mărimea elementului. Astfel sașii au cumpărat câte un element, s-au strâns banii necesari (30 000 euro) și la intrarea în biserică un panou menționează numele acestora.
Astăzi mai sunt 7 enoriași ai satului care se întâlnesc în fiecare duminică pentru slujbă, în biserică fiind expuse fotografiile ultimilor sași ai comunității.
Datorită acestora Biserica fortificată Cincșor este bine păstrată și promovată. În fiecare lună aici se desfășoară evenimente culturale: expoziții de artă și concerte.
Vechea Casă Parohială și fosta Școală Evanghelică au fost transformate, păstrând aerul medieval, în case de oaspeți calde și primitoare.
COMENTEZI?