PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

MĂRUL CAILOR: Fructul din care se extrage insecticid. Nu este comestibil!


INSIDER: „Mărul cailor! Dacă aţi întâlnit în parc (Cișmigiu, prin cartier Militari), sau prin țară un copac cu fructe ce seamănă cu nişte mingi de tenis ceva mai mari, sferice, de culoare verde deschis şi v-aţi întrebat ce este, aflaţi că se numeşte mărul cailor (Maclura pomifera) şi este originar din sudul Americii de Nord.
Lemnul acestui copac era folosit de triburile Osage pentru confecţionarea arcurilor, iar mai târziu, de către colonişti pentru realizarea gardurilor de împrejmuire, spinii de 1,5-2,5 cm care cresc pe lăstari, fiind o barieră de nepătruns.
Mărul cailor este o plantă dioică (N.R.: unisexuat), ce are frunze ovate (N.R.: în formă de ou), cu lungime de 5-15 cm şi fructe mari, de tip polidrupă (N.R.: Fruct format din mai multe drupe; drupă = fruct cărnos cu un singur sâmbure), cu diametru de 10-15 cm. Florile verzi apar în perioada mai – iunie şi sunt urmate de fructe în septembrie.

Lemnul său este dur şi rezistent la contactul cu solul si apa, fiind folosit în construcţii, dar şi drept combustibil. Din scoarţa copacului se extrage un colorant galben, iar din fructe, o substanţă folosită ca insecticid. Lichidul care apare la ruperea fructului poate duce la apariţia unor reacţii alergice în cazul contactului cu pielea. SURSA

ARHIVĂ: IGNAT ECO: „La cât de scumpă e viaţa în România, trebuie să învăţăm să mâncăm şi iarbă, nu doar flori!”

Un răspuns

  1. Ecaterina

    Fructul se mai numește și „Mărul lui Adam” și nu se mânâncă într-adevăr, dar este folosit în scopuri medicinale. Mama mea îl folosea pentru tămăduirea rănilor, durerilor de genunchi, muşchilor şi articulaţiilor. Se prepară o tinctură din 100 de grame de mărul lui Adam tăiat cubuleţe şi 100 de mililitri de spirt sau rachiu de casă. Compoziţia se ține la întuneric timp de două săptămâni şi se agită periodic. Se freacă articulaţiile dureroase de 2-3 ori pe zi.

    Apreciază

    1 noiembrie 2020 la 09:47

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s