PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

SABIN BĂLAȘA: Art Safari 2020 a devenit Albastru


Sunetul mării

INSIDER: „A șaptea ediție Art Safari își așteaptă până pe 20 Septembrie iubitorii de frumos pasionați la Victoria Tower, Calea Victoriei nr.15 sau inițiați ad-hoc la mall AFI Cotroceni.

În prima locație poate fi admirată cea mai mare expoziție dedicată pictorului Sabin Bălașa – Pavilionul Albastru, cea mai mare expoziție dedicată lui Gheorghe Petrașcu – „Despre farmecul

realității”, o amplă expunere_a unora dintre cei mai importanți artiști contemporani la Pavilionul Central ” Școala de la București. Tradiție , amor , tradare” și expoziția „The Art of Behaving Badly” semnată de Guerilla Girls. Anul acesta Israelul este țara invitată și este reprezentată de Gili Avissar, a cărui creație domină sala imensă de la intrare.

Pavilionul Albastru m-a lăsat fără aer. De câteva ori am simțit nevoia să îmi dau masca – albastră! 🙂 – jos să pot avea toate simțurile libere și să adulmec seninul. La ieșire ochii mei deveniseră cu siguranță de culoarea mării de atâta bucurie albastră!

Program vizitare luni-vineri 12-21, sâmbătă-duminică 10-21, Night Tours.” DETALII

Vecină_cu_elementele metaforei, poeziei și fabulosului, arta lui Sabin Bălașa este străbătută de mituri în care omul și Universul au o legătură puternică, acesta din urmă înfățișând o realitate infinită, impenetrabilă și dominatoare. Temele creației sale își vor găsi resursele în legendele, ori istoria poporului român, iar alteori vor fi inspirate de mituri și simboluri umane generale, precum și de probleme ideatice și sociale contemporane.

Albastrul,_un_ultramarin uniform, omogen și clar, este culoarea dominantă din lucrările lui Sabin Bălașa. „Albastrul este pentru mine lumina cea mai îndepărtată, care îmi dă sentimentul eternității (…) ne reprezintă pe noi, oamenii.”

Expoziția ia forma unui fir narativ de basm numit simplu – albastru – explorând miturile, legendele, folclorul autohton din creațiile pictorului, precum un ritual inițiatic care ne invită să ne accesăm „ochiul interior” și să ne conectăm la Cosmos.

În_centrul_lucrărilor lui Sabin Bălașa de află Omul, acel om ideal care și-a înțeles originea divină și rolul de co-creator. Din acest punct de vedere Sabin Bălașa nu se dezice de figurativ, dimpotrivă îl consideră o permanență istorică.

Personajele sale, umane sau animale, vin dintr-un trecut îndepărtat, ancestral și trăiesc în fiecare dintre noi prin arhetipurile feminine și masculine pe care le manifestăm. Aparent fantastice și rod al unei imaginații bogate, lucrările sale dialoghează, de fapt, cu marile teme ale prezentului, ale societății contemporane aflate într-o criză profundă de identitate istorică.

Algoritmul cotidian ne îndepărtează tot mai mult de originea noastră astrală, de nivelul de conștiință profund. Lucrările sale sunt despre cunoaștere, despre masacrele și genocidurile din zonele de conflict, despre manipularea maselor și guvernarea prin tiranie și opresiune. Pământul, Comete, Pace, Eminescu (Luceafărul Hyperion), Războinici, Sunetul mării, Tinerețe sunt doar câteva dintre lucrările al căror subtext este mai profund și mai actual ca niciodată. Tinerețea este lanțul armoniei și al continuității creației.

Personajului sale sunt mereu viguroase, pline de viață, senzuale și energice, mereu surprinse într-un zbor cosmic, ritual inițiatic. Personajele sale feminine pot fi considerate Mame, Zeițe, Muze, susținând „Armonia luminii” . Nevertebrate, plutind, tinere și senzuale, ele vin dinte-o memorie arhetipală, a unei lumi demult populată de aceste ființe fără cusur. Nuditatea este eliberată de cătușele și stigmatizarea contemporană și este privită din punct de vedere originar, natural. Privitorul este invitat sa reflecteze asupra reproducerilor celor doua fresce din cadrul Academiei de Științe Economice din București, mai greu accesibile publicului larg. Așa cum călătorul nu trebuie să rateze Sala Pașilo Pierduți din cadrul Universității din Iași, un ocean de albastru întins pe 300 mp și realizat de-a lungul a mai bine de 10 ani de lucru.

Filmele_reiau aceleași idei ca materialele picturale, oferind în plus libertatea mișcării, a gesturilor dinamice. Peliculele absorb privitorul , îl copleșesc: în 2 minute cotidiene se desfășoară milenii de fabulos și cunoaștere. Pictor, muralist, ilustrator, pictor de film de animație, poet, eseist, Sabin Bălașa este tipul artistului care și-a îmbrățișat pe deplin rolul de Creator terestru, asumându-și totodată și un rol social prin arta sa. Deopotrivă blamat și iubit, la zeci de ani de la crearea principalelor sale capodopere, Sabin Bălașa continuă să exercite o atenție și o fascinație îndelungă asupra iubitorului de artă. Aparent oamenii au uitat de puterea culorilor, astfel că poate ar fi indicat să ne bucurăm zilnic de imensa paletă de culori a naturii și să contemplăm asupra inefabilului din albastrul cosmic. (Curator: Ioana Spiridon)

Teleportare

ARHIVĂ: SATELIT ART SAFARI 2020: Acces gratuit la artă între două reprize de cumpărături la mall Afi Cotroceni

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s