BNR: Coadă de 2-3 ore numai în Ziua Porților Deschise sau Noaptea Muzeelor
INSIDER: „Cum salută un leu când intră într-o bancă? Give me five!”
Banca Națională a României a fost înființată pe 17 Aprilie 1880, fiind din perspectivă cronologică, cea de-a 16-a bancă centrală din lume. BNR este o instituție publică independentă cu sediul central în clădirea din strada Lipscani nr. 25, monument arhitectonic construit în perioada 1882-1889 și cea din strada Doamnei nr.8 construcție în stil neoclasic din perioada 1938-1950. BNR își desfășoară activitatea și în Palatul Chrissoveloni situat în imediata vecinătate a acestora, pe strada Lipscani nr.16. Primul guvernator al BNR a fost Ion I. Câmpineanu, dar adevăratul ctitor al instituției a fost Eugeniu Carada.
Vizitând Muzeul Băncii Naționale a României în „cea mai frumoasă clădire din București”, după spusele arhitectului Ion Mincu veți descoperi: 1) Una dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România acoperind o perioadă de peste două milenii și jumătate. 2) Cea mai veche monedă bătută pe teritoriul României de astăzi. 3) Cei mai mici bani din hârtie tipăriți în România. 4) Ce mai numeroasă expunere de monede și medalii de aur. 4) Toate etapele parcurse de moneda națională de la începuturi până în zilele noastre. 5) Informații inedite despre caracteristicile și utilizările aurului și posibilitatea de a vedea un filon aurifer și flori de mină conținând elemente native de aur pe matrice de cuarț, precum și o colecție de lingouri și monede autentice din Tezaurul BNR. 6) Momente însemnate care au legat activitățile Băncii Naționale de istoria României. 7) Sala de Marmură, vechiul cabinet al Guvernatorului, Sala Consiliului de Administrație.
Pentru cei interesați de moștenirea istorică, monetară și culturală a Bâncii Naționale a României se organizează tururi ghidate gratuite de luni până vineri, între orele 10-17 (cu excepția sărbătorilor legale).
Este necesară o programare, în prealabil, cu cel puțin două zile lucrătoare înainte de data solicitată, menționând data și ora vizitei precum și numele și datele de identificare ale vizitatorilor. DETALII
ARHIVĂ: EURO: Cum recunoşti o bancnotă falsă?
Pingback: NOAPTEA MUZEELOR: Mii de românii au stat la coadă să viziteze Palatul Cotroceni. Gratuit și fără programare! | infoINSiDER.ro