PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

EURO: Cum recunoşti o bancnotă falsă?


“Expozitia Euro” in perioada 10 martie – 27 mai 2011 este organizată de Banca Centrală Europeană. Expoziţia este deschisă la sediul Sucursalei BNR din Bucureşti, Str. Lipscani nr. 16, de luni până vineri, între orele 8-18. Intrarea este liberă. Inainte de intrarea in expozitie se face un control de securitate asupra bagajelor (inclusiv detector metale), ca la aeroport. Suprafata expozitionala are 100 mp si are o structura modulara. Obiectivul principal al “Expoziţiei Euro” este familiarizarea publicului cu bancnotele şi monedele euro, precum şi cu elementele de siguranţă ale acestora. Prin tehnicile multimedia de prezentare, vizitatorul este invitat să descopere într-un mod interactiv informaţii interesante, pe măsură ce parcurge cele cinci secţiuni ale expoziţiei: Bancnote, Monede, Elemente de siguranţă, Istoria banilor şi Colţul copiilor.

STIATI CA:
– Euro a fost lansat la data de 1 ianuarie 1999, devenind moneda unică a peste 300 de milioane de europeni. În primii trei ani, euro a fost o monedă invizibilă, utilizată doar în scopuri contabile, numerarul în euro a fost pus în circulaţie abia la data de 1 ianuarie 2002.
– Fosnetul si textura specifica bacnotelor euro sunt datorate faptului ca hartia pe care care se imprima este facuta numai din fibre de bumbac naturale.
– Seria bacnotelor euro cuprinde 7 cupiuri (5, 10, 20, 50. 100, 200, 500) si dimensiunea acestora e cu atat mai mare cu cat valoarea e mai ridicata
– Grafica bacnotelor e inspirata din stilurile arhitecturale care au caracterzizat cele 7 perioade din istoria culturii europene: 1.Clasic – 5 E, 2.Romanic – 10 E, 3.Gotic – 20 E, 4.Renascentist – 50 E, .Baroc & rococo – 100 E, 6.Arhitectura otel & sticla a sec XIX – 200 E, 7.Arhitectura moderna a sec XX – 500 E
– Pentru o bacnota de 5 E “durata de viata” este 14 luni inainte de a fi retrasa din circulatie, iar pentru o bacnota de 50 E este 3.5 ani.
– Fetele nationale ale monedelor: http://www.ecb.int/euro/coins/2euro/html/index.ro.html

2 responses

 1. conul

  Alte cateva precizari:

  „Expozitia cuprinde sapte module bilingve: „Bancnote” (un modul dedicat caracteristicilor generale ale bancnotelor euro si un altul care ofera informatii privind productia si circulatia bancnotelor euro), „Monede”, „Elemente de siguranta”, „Coltul copiilor” si „Istoria banilor” (doua module dedicate palpitantei evolutii istorice a notiunii de bani).

  Pana in prezent, expozitia a fost gazduita de Slovacia, Spania, Italia, Germania, Luxemburg, Polonia si Estonia. Dupa popasul de la Bucuresti, expozitia itineranta isi va continua calatoria prin Uniunea Europeana, urmand a fi prezenta in Franta, Bulgaria si Grecia.”

  Apreciază

  11 aprilie 2011 la 09:16

 2. Leul convertibil

  In 1929 Bacnotele emise de Banca Nationala a Romaniei redevin convertibile, noua lege monetara redefinind acoperirea in aur a monedei nationale (1 leu = 10 mg aur cu titlul 900‰)

  Apreciază

  3 aprilie 2011 la 10:59

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s