NETFLIX, HBO, UBER: “Plăți frauduloase pe internet. Recomandăm blocarea cardului și înlocuirea acestuia!”
INSIDER: „Am fost ȚEPUIT Da, am fost țepuit din banii de pe cardul bancar. Ce s-a întâmplat pe scurt. În data de 11.02.2019 în jurul ore 20:00 telefonul a început să primeasca mesaje. Eram la masă cu familia și nu i-am dat atenție, fiind sigur că este vorba de ceva informări în legatură cu emiterea unor facturi sau alte mesaje de informare sau de la cunoscuți așa cum primim cu toții pe telefoanele mobile.
Am uitat de telefon iar la vreo 3 ore după (adică în jurul orei 23:00) amintindu-mi de mesajele de care vă spuneam verific telefonul și constat cu stupoare că mesajele erau de la banca unde am cardul de salariu la Raiffeisen Bank, și acestea se refereau la niște retrageri/plati pe care eu le făcusem în timp ce eram la masă cu familia. Sun imediat la numarul de pe spatele cardului și după ce trec de identificarea de rigoare, operatoarea de la capătul firului îmi spune textual așa: “știm despre ce este vorba, este o situație cu care ne-am mai confruntat de frauda și plăți frauduloase pe internet prin utilizarea cardului pe Netflix și vă recomand ca de îndată să efectuați blocarea cardului și inlocuirea acestuia.” Normal că solicit acest lucru imediat cu precizarea că a doua zi voi merge la banca să rezolv situația prin depunerea unei reclamații.
A doua zi, ajuns la bancă constat că din contul meu s-au tras cateva sume care totalizau aproximativ 150 lei. Sumele blocate erau directionate catre Netflix. Ajuns la birou, găsesc numar de telefon și sun în Olanda la Amsterdam unde Netflix are centrul de afaceri pentru Europa. Aici în numai 2 minute, ajutat de un consilier roman angajat în această companie am aflat că utilizând datele cardului meu bancar în numai 10 minute, de pe IP-uri de internet din Europa dar cu utilizatori finali în Columbia au fost create 4 conturi în rețeaua Netflix fiind trași bani pentru 3 dintre abonamente. Operatorul Netflix a blocat instantaneu cele 4 conturi și m-a felicitat că sunt un norocos deoarece acești infractori pe internet, folosesc platforma Netflix ca o confirmare că respectivul card cu datele furate este valid, dupa care trec la diverse achiziții de bunuri și servicii ONLINE până golesc contul de bani. Acum, când vă scriu această tărășenie încă nu am intrat în posesia banilor furați și aștept cele 30 de zile cerute de bancă pentru analiza situației. De asemenea, aștept informare oficială și de la Netflix pentru a pregăti documentele necesare depunerii unei plângeri penale la Poliția Română.
Concluzie: aveți carduri, protejați-le cu: 1. serviciul “SMS Alert” prin care fiecare tranzacție este raportată aproape instantaneu de bancă. Este o modalitate aproape sigură de a bloca tranzacții frauduloase din primele momente. 2. Nu utilizați cardurile pe care vă tineți banii pentru plăți pe internet la servicii de tipul Netflix, HBO GO, UBER și altele de acest tip unde înregistrarea cardului se face prin introducerea datelor cardului iar plațile se fac fără a utiliza o cheie suplimentară de confirmare de tipul “3d secure”. 3. Solicitați bancii stabilirea plafonului 0 (zero) pentru plațile ONLINE, plafon pe care îl puteți modifica puctual atunci cand aveți nevoie. Raiffeisen-ul nu îl are, dar i-am somat să aibă de urgență și acest serviciu.
Întrebarea pe care și-o pune fiecare este de unde ar fi putut intra nemernicii în posesia datelor cardului? Primul gând a fost să urmăresc unde am utilizat cardul în perioada premergatoare retragerilor frauduloase și am găsit o lista de magazine, supermarketuri . Chiar suspectez un magazin de cartier destul de aglomerat care are POS-ul fix sub cateva camere de supraveghere, camere care ar fi putut capta datele cardului. Numai că adevarata suspiciune se îndreapta acum catre banca unde am cardul, deoarece din discuțiile cu diverse persoane, inclusiv cu diverși angajați ai bancii am aflat cu stupoare că sunt mai mulți clienți Raiffeisen Bank care reclamă acelasi tip de fraudă, ba unele cu sume infinit mai mari. Deci, întreb public: Raiffeisen Bank Romania, ne puteți confirma că bazele de date ale clienților sunt în siguranță? Voi reclama aceasta fraudă inclusiv la OPC pentru că mi se pare de neacceptat ca banii noștri să nu fie în siguranță din cauza unor breșe din sistemele informatice de plăți ale firmelor și băncilor.
Am povestit totul aici pentru că tot mai mulți utilizatori de sisteme de plată moderne să cunoască acest tip de fraudă și să se protejeze în consecință. Noi nu suntem ca Vâlcov sau Tudose cu banii la plic ci suntem în lumea reală în care banii sunt electronizați și trebuie să îi protejăm. Sunt curios dacă în această lume a Facebook mai sunt și alti ȚEPUIȚI. Poate facem ceva împreună pentru a bloca astfel de fraude de pe cardurile bancare. PS1: n-am folosit niciodată acest card pentru plăți pe internet sau plăți electronice la distanță.
LE-05.03.2019: banca mi-a returnat în cont toate sumele retrase fraudulos. Astept încă un răspuns scris în legătură cu acest aspect deoarece răspunsul băncii împreună cu răspunsul Netflix vor fi documente în cadrul plângerii pe care o voi depune la Poliție.” SURSA
ARHIVĂ: ESCROCI: „I-am dat 100 de lei şi ne rugam să aibă dreptate şi să nu fie ţeapă. Am apucat să-i facem poză!” *** INTERLOPI / SERVICII: „Ne scuzaţi, v-am clonat maşina. Poliţia ne-a ajutat mult!” *** METODA SCAUNULUI: „Așa operează hoții în centrul Bucureștiului. Nu le e frică nici de camere!” *** RAŢA-N GURĂ: Cu sau fără card cineva mereu te fură. Zânul de la BT îi spune „eroare tehnic-operaţională”! *** FACTURI: Roboţelul BRD clonează carduri? *** ATENŢIE: Cum se clonează un card bancar? Ultima formă de înşelătorie – „apelul fantomă” de 2.000 euro!
Salut, astaseara am patit acelasi lucru, insa cu un card de la Banca Transilvania. Mi-a aparut o tranzactie catre Netflix si apoi 3 incercari de plata pentru o suma mult mai mare, de aproximativ 300 de euro. Am blocat cardul, maine merg la banca sa cer emiterea altui card si sa depun o plangere de frauda pentru contravaloarea abonamentului Netflix.
ApreciazăApreciază
24 septembrie 2020 la 21:33