PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

DR. NICOLAE MINOVICI: A inventat Salvarea, Spitalul de Urgența și Muzeul de Arta Populară. Singurul Primar ales, fără să candideze!


INSIDER: „Nicolae Minovici (1868-1941) s-a înscris inițial la Școala de Belle-Arte, dar la îndemnul fratelui său mai mare Mina a absolvit Facultatea de Medicină (lucrarea de licență: „Tatuajele în România”), devenind și un asiduu colecționar de obiecte de artă și în mod special de artă populară din spațiul românesc, înființând în anul 1905 primul muzeu de acest gen în București.

În 1904, doctorul  Nicolae Minovici a publicat o lucrare inedită, numită  „Studiu asupra spânzurării”, în care a cercetat efectele agoniei prin autostrangulare și pentru a-și demonstra practic teoria din studiu, medicul şi-a provocat de unul singur sufocarea, spânzurându-se de 12 ori între 4-26 secunde.

Nicolae Minovici a înfiinţat în 1906 prima Societate de Salvare din Balcani din fonduri proprii, iar în 1934 a creat primul spital cu serviciu permanent de urgenta din România, al doilea din Europa după cel din Moscova.

În 1926 a fost numit primar al Sectorului III Albastru din Bucureşti (cuprindea mai multe cartiere: Rahova, Grozăveşti, Dealul Spirii, Cotroceni şi Şerban Vodă). A început lucrări de amenajare a spaţiului public: a asfaltat străzile, a construit parcuri în locul maidanelor şi a construit primele WC-uri subterane. De aici provine şi porecla care i-a fost atribuită de către bucureşteni: „Minovici dărâmă tot/Minovici e târnăcop”. Primarul s-a luptat pentru eradicarea cerşetoriei şi a donat bani săracilor şi orfelinatelor. După opt ani în sectorul III Albastru, locuitorii din Băneasa îl vor alege primar fără să fi fost înscris pe lista candidaţilor, astăzi existând şi un cartier care-i poartă numele”.

In „Muzeul de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici” – Vila Minovici sau Vila cu Clopoței (nume datorat celor 40 de clopoței din sticlă colorată care sunau la fiecare adiere de vânt) pot fi admirate mai multe tipuri piese de artă populară românească de pe întreg teritoriul țării: icoane, ceramică, țesături, obiecte din lemn, instrumente muzicale tradiționale. Muzeul deține și o capelă construită în bolți cu chenare, așa cum se întâlneau și în vechile așezări feudale. Ușile încăperii, sculptate din lemn, cu vrejuri și corzi de viță, în parte aurite și pictate sunt din secolul al VIII-lea și au aparținut unei biserici din Banat, din preajma Orșovei. În parcul din spatele vilei, Nicolae Minovici creștea animale, pomi fructiferi și cultiva legume, iar roadele le folosea pentru ajutorarea celor care veneau la primul birou de asistență socială din București.

„Labor Improbus Omnia Vincit” (latina, „Munca stăruitoare învinge totul”- Vergil). Adresa: str. Dr.Nicolae Minovici nr.1, lângă gara Băneasa. Program: Miercuri – Duminică  10.00 – 18.00; Intrare: 5 lei (adulți), 2 lei (elevi, studenți, pensionari), gratuit (copiii sub 7 ani); 15 lei (filmare, fotografiere) DETALII

2 responses

  1. Pingback: MUZEUL VÂRSTELOR: De la copilărie la senectute și prăpastia dintre generații în ultimii 300 de ani | infoINSiDER.ro

  2. Pingback: infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s