PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

RECALIFICARE: Ing. Dumitru Minovici a strunit cea mai mare forță petrolieră din Europa. Epurat de comuniști și-a câștigat existența ca director în propriul muzeu!


INSIDER: „Muzeul de Artă Apuseană ing. D.Minovici – Dumitru Minovici a fost nepotul de soră (Elena Minovici căsătorită cu Zaharia Z. Furnică, mare negustor din Brașov) al doctorilor Mina şi Nicolae Minovici. A creat şi donat Academiei RSR, Muzeul de Artă Feudală, care îi poartă numele din anul 1945, aflat chiar în spatele „Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”, în vecinătatea Gării Băneasa.

Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982) a reuşit cu o admirabilă abilitate intelectuală să se adapteze vremurilor. Ieşit din Primul Război Mondial în pragul primei tinereţi şi trimis de părinţi să „înveţe o meserie serioasă”, lăsând iubirea pentru artă în sfera preocupărilor colaterale timp de peste 20 de ani, va sfârşi prin a-şi câştiga existenţa timp de mai bine de trei decenii, începând cu 1948 (când a devenit director la propriul muzeu!) din experienţa dobândită la licitaţiile de artă la care a participat pentru a-şi mări colecţia sa de artă aplicată medievală. O realitate pe care nu o bănuia la mijlocul anilor ’20, când a început să lucreze pentru Creditul Minier și unde a deținut funcții de conducere timp de 18 ani. În perioada interbelică România exporta petrol şi derivate, în toata lumea fiind a treia forţă petrolieră după Rusia şi USA. Societatea Creditul Minier, unde 51% din capital era românesc, (director ing. Dumitru Minovici) deţinea rafinării şi o vastă reţea de benzinării din România până Germania, incluzând Austria, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia şi Bulgaria. Astăzi este invers. Centrul se află la Viena iar capitalul românesc este practic inexistent. Însă resursele, tot ale noastre.

În muzeu găsim multe obiecte valoroase, achiziţionate de proprietar din Europa, unele datând chiar din secolul al XVII-lea, vitralii, tapiserii, covoare, statui sau obiecte de mobilier. Sala foarte înaltă, spaţioasă şi elegantă, impresionează de la prima vedere, în stânga se află biblioteca, păzită de doi lei sculptați, iar în dreapta o încăpere mai mică, unde se află o masă, cu o încrustaţie migăloasă, ferestrele luminoase sunt decorate cu vitralii colorate. Scara în spirală duce la etaj, unde se aflau camerele familiei Minovici, locuite până în anul 2004, când doamna Ligia Furnică-Minovici, soţia inginerului, a încetat din viaţă.

Adresa: str. Dr. Nicolae Minovici nr.3, București sector 1. Program: joi-duminica. Intrarea liberă. DETALII

ARHIVĂ: DR. NICOLAE MINOVICI: A inventat Salvarea, Spitalul de Urgența și Muzeul de Arta Populară. Singurul Primar ales, fără să candideze!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s