PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

DUMBRAVA: “Oameni pentru care viața a fost o luptă continuă pentru supraviețuire, de multe ori o luptă pierdută cu viciile, cu tentațiile sau cu provocările cotidiene”


INSIDER: “Când este vorba de făcut evaluări asupra unei activități, adesea ne folosim de cifre, statistici, sume și alte lucruri. În ce privește activitatea de la Dumbrava, fotografia reflectă și “vorbește” mai bine ca orice alte mecanisme sau metode de evaluare a stării bolnavului. Într-o zi, stând de vorbă cu funcționarul de la serviciul de evidență a populației care face cărțile de identitate ale multor bolnavi aduși la noi, încercând să-i spun că oferim condiții decente oamenilor care nu mai au unde să se ducă, acesta mi-a replicat scurt, că el nu are nevoie să-i spună nimeni nimic despre acest lucru, deoarece în fiecare an când expiră cărțile de identitate provizorii și face poze bolnavilor poate să vadă diferența, doar privindu-le chipul și expresia ochilor.

Atunci am realizat și eu marea schimbare și mi-am dat seama cât de mult înseamnă pentru aceștia, un cuvânt bun, o încurajare și bineînțeles ingrijirea pe care le-o oferim. Țin minte că odată când trebuia să schimbăm cartea de identitate a unui bolnav, un alt funcționar a insistat minute bune ca să se convingă că este vorba despre aceiași persoană căreia tot el îi făcuse poza în urmă cu un an deoarece aceasta se schimbase enorm. Este adevarat și faptul că pentru unii nu e nevoie decât de o jumatate de oră pentru a-i schimba înfățișarea, și de zile, săptămâni sau chiar luni pentru a li se schimba modul de gândire, obiceiurile sau expresia fetei. Săptămânile trecute ni s-a trimis un om tocmai din Botoșani despre care deși are amputație la ambele picioare și a locuit pe străzi, ni se scria ca este recalcitrant, cu tulburări de personalitate și comportament neadecvat, folosind și un limbaj neadecvat.

Deși în primele zile acesta a ținut să ne demonstreze că ce era scris despre el era foarte adevarat, bucuria noastră este imensă văzând că în doar două săptamâni acest om s-a schimbat foarte mult. Și avem foarte multe exemple de acest fel, lucru care ne dă curajul și energia de a continua ceea ce facem. Și în această săptămâna au fost trimiși bolnavi la Dumbrava, unul din ei o mai veche cunoștință de a noastră care de obicei este adus în stare deplorabilă, iar după ce se face bine pleacă, revenind după o vreme mai bolnav și mai murdar ca înainte, acest proces repetându-se mereu de-a lungul anilor. De această dată era imobilizat la pat, chircit pe targa ambulanței, mirosind îngrozitor, delirând și oferindu-ne încă o dată șansă și privilegiul de a-i oferi îngrijirea de care are nevoie. Un altul, adus tot în aceste zile, bolnav psihic cu o tumora la gât, nebărbierit de multă vreme, locuise pe străzi și odată ajuns în spital a fost trimis la Dumbrava în speranța că va accepta ajutorul oferit . Amândoi au fost trimiși din Oradea, fără acte de identitate, oameni ai nimănui, alcoolici, fără planuri de viitor, fără speranțe și fără sens în viață.

Cu toate ca un funcționar de la o primărie îmi spunea odată că Dumbrava a devenit coșul de gunoi al orașului Oradea, noi credem că e un mare privilegiu și o mare onoare să fim un astfel de coș. Și totuși vreau să precizez că aceste “gunoaie” sunt OAMENI și au în ochii lui Dumnezeu tot atâta preț ca și ceilalți. Atașez mai jos câteva imagini cu bolnavi care au fost sau care încă mai sunt la Dumbrava, pentru a vedea șu voi schimbarea de care vorbeam înainte și a vă bucura alaturi de noi știind că suntem de folos într-o oarecare masură, oamenilor aflați în situații dramatice, oameni pentru care viața a fost o luptă continuă pentru supraviețuire, de multe ori o luptă pierdută cu viciile, cu tentațiile sau cu provocările cotidiene.

ARHIVA: 220 DE TĂRGI: „Am dus bolnavii la CAS pentru că funcționarele de la ghișeu mi-au cerut acest lucru”

3 responses

  1. Pingback: VĂ ZIC EU: “Blestemul de părinte, nici în gaură de șarpe nu o să scăpați de el!” | infoINSiDER.ro

  2. Pingback: DUMBRAVA: “Nu oricând ți se oferă posibilitatea să ai în grijă un om imobilizat la pat care a trăit într-un asemenea loc, suferind de foame și frig într-o mizerie cruntă.” | infoINSiDER.ro

  3. Pingback: DUMBRAVA: Fiți darnici în zâmbete, într-o privire caldă, într-o îmbrățișare! “E mai ferice să dai decât să primești… | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s