PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

SINISFORĂ PUBLICĂ: „Cuminţenia Pământului” vrea bani de la „Chitroşenia Pământului”. Câţi de ESCU vor mânca din cheta poporului român?


Brancusi BNR Cumintenia Pamantului Preţul final pentru „Cuminţenia Pământului” este de 11 milioane de euro pentru care Statul îsi exercită dreptul de preempţiune. Guvernul contribuie cu 5 milioane de euro, iar pentru restul se organizează o subscripţie publică. Pâna pe 8 iulie 2016 puteţi admira „Cuminţenia Pământului”, de luni-vineri, între 10-18, în clădirea BNR, Sala Ghişeelor, intrarea str. Lipscani nr.25. Acces gratuit fără programare prealabilă. Conturile pentru achiziţia „Cuminţeniei Pământului” sunt deschise până la data de 30 septembrie. (DETALII)

IMG_4975 IMG_4973 IMG_4971 IMG_4996 IMG_4995 IMG_4981 IMG_4999 IMG_4987 IMG_4978INSIDER: „Ieri, 16 iunie, la deschiderea expoziţiei aşteptau nerăbdători vreo trei vizitatori să întâlnească „Cuminţenia Pământului”, să se asigure că este autentică, că măcar există şi că nu este o altă o capcană sinistră – „sinisforă” – a unor români împotriva poporului român! Erau întruchiparea „Răbdării Pământului”, aşteptând în Soarele fierbinte, la umbra gardului BNR, să se facă ora 10. Înăuntru, după dezarmarea de rigoare la intrare, îi aştepta „Frumuseţea Pământului”, „Răcoarea Pământului” şi „Amabilitatea Pământului”, plus un bonus de minim doi ghizi gratuiţi, care îţi povesteau câte-n lună şi în stele, despre cât de specială este „Cuminţenia Pământului” şi cât de minunată este fosta încăpere a ghişeelor din BNR, închisă publicului de obicei!

Brancusi despre Cumintenia Pamantului Brancusi cu cainele sauPentru că, în zilele noastre, prin spaţiul carpato-danubiano-pontic bântuie „Sărăcia Pământului”, este posibil ca suma necesară să nu se strângă. Cu toate acestea, vrem sau nu, putem sau nu, „Cuminţenia Pământului” este şi va rămâne a românilor în veacul vecilor, chiar dacă este sculptată într-un bloc de piatră din catacombele Parisului. De fapt, este o moştenire nemeritată pe care acum suntem nevoiţi să o răscumpărăm de la unul dintre puţinii români care l-au admirat şi susţinut pe Constantin Brâncuşi în urmă cu 100 de ani!

IMG_4982 IMG_4983Ştiu că pentru cei care donează de obicei sau ocazional, priorităţile listei sunt cei bolnavi, săraci, spitale, biserici, ONG-uri şi Nicuşori Dani, nu neapărat în această ordine. Dar, acum, cei 18 milioane de români cu drept de vot trebuie să strângă 6 milioane de euro, adică vreo 1,5 lei de căciulă! Deci, cred că ne putem permite să păstrăm acasă această operă! …Cu toate acestea, nu pot să nu remarc mobilizarea de forţe de marketing şi publicitate, demne mai degrabă de interese private, decât de apărarea interesului public. De aceea, am o singură întrebare – câţi de ESCU vor mânca din cele 11 milioane de euro plătite de poporul român?” (DETALII)

IMG_4990 IMG_4988Detalii tehnice: Perioada de realizare: 1907-1908. Dimensiuni: 56,5 x 16,7 x 26,1 cm. Material: calcar crinoidal* / soclul este realizat din travertin. *Primul proprietar al sculpurii a declarat că Brâncuşi i-ar fi spus că pentru corpul sculpturii a folosit un bloc de piatra din catacombele Parisului (Les grottes de Savonnières). Posesiune: Din 1910 face parte din colecţia ing. Gheorghe Romaşcu, fiind cumpărată de la Brâncuşi cu ajutorul lui lui Gheorghe Petraşcu pentur suma de 1.500 lei. Din 1957, face parte din colecţia Republicii Populare România, fiind expusă timp de 50 de ani la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, nr. de inventar 7169. În 2010 intră în colecţia urmaşilor lui Gheorghe Romaşcu (3 persoane). Din 2011 se află în custodia Muzeului Naţional Cotroceni. (SURSA)

ARHIVĂ: TEZAUR LA PARIS: Brâncuşi sau Brancusi? Moştenire refuzată de România în urmă cu 55 de ani. De ce?

7 responses

  1. Pingback: TEMPLUL LUI BRÂNCUȘI CRAIOVA: Ovoidul și Pasărea Măiastră interpretate la scară colosală! | infoINSiDER.ro

  2. Pingback: MASA TĂCERII: „Nu doar partidele, ci și oamenii de rând își bat joc de Brâncuși, la Târgu Jiu, fie și numai prin ignoranța lor.” | infoINSiDER.ro

  3. Pingback: HOLOGRAME: Constantin Brâncuși ne-a vizitat de ziua lui. Pe când îi întoarcem vizita la Hobița? | infoINSiDER.ro

  4. Pingback: BRÂNCUŞI: “Realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor” | infoINSiDER.ro

  5. Pingback: LA PROMOŢIE: Cât costă halatul de pe Guvern? Suma „gratuităţilor” ar putea depăşi donaţiile! | infoINSiDER.ro

  6. da aveti dreptate e chiar un chilipir pentru asa ceva dupa parerea mea e inestimabila

    Apreciază

    21 iunie 2016 la 18:18

  7. mi se pare un pret cat un autoturism super luxos, mult prea putin pentru o asemenea opera de arta

    Apreciază

    21 iunie 2016 la 18:12

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s