PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

OMAGIU: „Poeţii României Socialiste au caligrafiat această carte…” Cine oferă peste 29.000 de euro?


IMGP5048 IMGP5047 IMGP5045INSIDER: „Dacă doriţi să răsfoiţi această comoară o puteţi face până sâmbătă, 21 septembrie, la Athenee Palace Hilton, când o puteţi şi cumpăra la licitaţie. Veţi primi mănuşi albe pentru a nu adăuga propriile amprente peste celelalte 262 ale poeţilor semnatari, plus un omagiat”.

IMGP5059 IMGP5051 IMGP5049„Floarea darurilor” este un volum omagial unicat de poezii manuscrise dedicate lui Nicolae Ceauşescu de 262 de poeţi, care include şi un portret semnat de Corneliu Baba. Editat în exemplar unic de Uniunea Scriitorilor din România sub îndrumarea lui Zaharia Stancu, acest volum a fost oferit cadou lui Ceauşescu pe 23 august în 1974, cu prilejul alegerii în funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România. Lucrarea va fi scoasă la licitaţie, cu preţul de pornire de 29.000 de euro, pe 21 septembrie, la Bucureşti, de casa Artmark.

   IMGP5078 IMGP5060 IMGP5079Potrivit Artmark, la chemarea Uniunii au răspuns 262 de poeţi, români, maghiari, germani, evrei, interesant de observat fiind faptul că în cuprinsul volumului apar atât scriitori de curte, cunoscuţi pentru dăruirea cu care cultivau cultul personalităţii dictatorului, cât şi oameni de litere mai puţin angrenaţi în acest sistem.

IMGP5052IMGP5056IMGP5053Documentul reprezintă o „mărturie a istoriei compromisului”, mai spune Artmark, precizând că „special şi interesant în acest volum este şi elementul plastic de excepţie” – portretul lui Nicolae Ceauşescu pe prima pagină, desenat într-o tehnică mixtă (ceracolor, cărbune şi sepia) şi semnat de pictorul Corneliu Baba, cunoscut pentru dizidenţele sale artistice ulterioare. DETALII

2 responses

  1. Pingback: TÂRGOVIȘTE: Muzeul Comunismului sau “Metamorfozele unui loc al memoriei”. | infoINSiDER.ro

  2. Pingback: PALATUL PRIMĂVERII: „Sper ca peste încă 27 de ani să nu existe vizite şi la momântul Sf. Nicolae şi Elena!” | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s