PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

EXPO ZOMBI: Corpul uman, o maşinărie perfectă!


IMGP1959 Face to FaceINSIDER: „Mult mediatizata şi controversata expoziţie „The Human Body” a fost deschisă la Muzeul Antipa din Bucureşti (Sos. Kiselleff nr.1), începând de astazi până pe 30 iunie, zilnic, de marţi până duminică, între orele 10.00 – 20.00. Expoziţia include peste 200 de exponate, corpuri umane reale (posibil, deţinuţi chinezi!) care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor, oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă asupra corpului omenesc.

IMGP1960 WP_000106 WP_000105Faptul că nu ai voie să faci poze te face să intri în expoziţie relativ frustrat. Foarte mult personal ajutător, ghizi, supraveghetori dornici să-ţi împărtăşească informaţii suplimentare. În prima zi de vizitare pe la ora 17 erau mai mulţi decât vizitatorii! La intrarea, în fiecare sală sunt nişte prezentări realizate cam scolastic, autorul lor fiind nehotărât şi oarecum confuz cui i se adresează, apar curiozităţi puerile despre corpul uman amestecate printre informaţii şi denumiri complicate. Ba pare că este prezentată anatomia pentru ingineri, ba intri de tot în ceaţă ca într-un seminar de la facultatea de medicină direct în anul 3. Mă întreb oare cum vede un absolvent de medicină expoziţia!?

dscf1963_65356300 Body Expo Piele Mana Expo Body Expo Body Schelet CapCel mai artistic exponat este scheletul şi muschii aceleiaşi persoane, ţinându-se de „mâini”. În sala dedicată aparatului respirator, pe lângă plămâni sănătoşi şi plămâni de fumător o zonă importantă este ocupată de o urnă de plexiglas cu o etichetă prin care eşti îndemnat să-ţi arunci pachetul de ţigări şi să te laşi de fumat „Acum!”. Erau şi 3 pachete goale aruncate pentru exemplificare probabil. Expoziţia se termină brusc cu sala aparatului reproducător cu fetusul în 20 de săptămâni şi fără cadavrul însărcinat disecat, a cărui poză a circulat pe net şi s-a amestecat cu cele ale exponatelor cu ocazia reclamei la eveniment. Acel cadavru există, dar nu în această expoziţie, ci într-una similară undeva prin lume ne-a explicat unul dintre supraveghetori.

IMGP1956Albumul expoziţie Human Body – 54 lei. Biletele au preţuri cuprinse între 32 şi 60 de lei/ persoană şi, respectiv, 85 şi 135 de lei/ grup. Totodată, grupurile de peste 10 copii vor avea acces la expoziţie în baza unui tichet în valoare de 30 de lei/ persoană. Copiii cu vârste mai mici de 7 ani beneficiază de acces gratuit.” (Foto: RTV.NET)

26 responses

 1. Pingback: ATELIER 35: Arta care șochează. „SANGUINACCIO DOLCE” by Barak Artist | infoINSiDER.ro

 2. ACESTE EXPONATE DEGAJA STIINTA PURA SUNT EDUCATIVE IAR MARTAFOAIA DE JURIST SA SI BAGE PAREREA IN DOS

  Apreciază

  21 septembrie 2013 la 22:40

  • Anonim

   Ar fi stiinta pura daca oameni si-ar fi dat acordul, caz in care ar fi existat documente din moment ce acestea s-au cerut insistent. In forma in care este acum este o forma odioasa de crima, la fel de stiintifica ca si experimentele din lagarele de concentrare.

   Apreciază

   21 septembrie 2013 la 23:31

 3. Am vazuto, in prima zi de lansare, a fost si o conferinta de presa unde organizatorii au refuzat sa raspunde la toate intrebarile cu sens. Nimeni „nu stie nimic” de cadavre(e si normal sa nu se spuna, ei fac bani din asta si au stiut de la inceput de unde provin cadavrele), ei au recunoscut ca nu au numele celor care sunt expusi acolo. Cineva a comentat aici si a spus ca expozitia este „fascinanta”, intradevar iti ia mintile, te face sa nu mai sti ce este real, eu am avut probleme 2 zile dupa vizitare, cumva zace o tristete in tine, lucrurile astea nu se vad, dar se simt. Corpurile erau expuse acolo in numele stintei, dar este destul de evident ca este pentru amuzament si distractie. Nimeni nu stie nimic de cadavre, au aparut din senin cadavrele, dar pe oameni nu ii intereseaza, expozitia e fascinanta pentru ei. In China este un genocid, este ceva ca pe timpul Nazismului, acolo se vaneaza oamenii morali si pasnici, de ex. cei mai persecutati sunt practicantii Falun Gong (sunt date oficiale ca exista aprox. 1.000.000 de practicanti Falun Gong in inchisori), partidul comunist incearca sa-i transforme( sa renunte la credinta lor, Falun Gong este o scoala buddista de qigong, foarte apreciata pana la inceprea persecutiei cu peste 1000 de premii si onoruri). Cadavrele vin din Dalian (provincia Dalian), fortul primar al orasului, pe nume Bo Xilai, este dat in judecata in 15 state pentru genocid, sotia acestuia, Gu Kailai, face afaceri cu corpuri plastinate (la o cautare pe google veti gasi informatii). Acestia sunt cunoscuti si pentru recoltarea de organe de la practicantii falun Gong, recoltarea de organe se face pe viu, adica li se ia oraganele cand sunt vii, anghete ale unor avocati de drepturile omului arata ca sau recoltat organe de la aprox. 60.000 de prizonieri din lagare, inchisori chineze, se spune ca majoritatea sunt de la practicantii Falun Gong, exista si o carte scrisa de doi avocati renumiti, cartea se numeste „STATE ORGANS”.

  Apreciază

  24 aprilie 2013 la 15:33

 4. Dacă acești oameni nu și-au donat voluntar corpurile atunci avem de a face cu cea mai gravă formă de profanare de cadavre. Cât de gravă? Să zicem că tu sau o rudă de-a ta este omorât de un criminal contra căruia nu poți să faci prea mare lucru pe moment, și tot acest criminal apoi îți jupuie ruda și ți-l bagă la muzeu ca să mai scoată ceva bani de pe corpul decedat al rudei tale. Oare nu ar fi moral pentru conducerea muzeului să interzică această expoziție?

  Apreciază

  12 aprilie 2013 la 14:15

 5. Ada

  Uite ca se gasesc apostolii moralei sa comenteze. Acum ne doare ca poate in China s-a confiscat abuziv un cadavru. De cersetorul din colt de doare in cot. N-au decat sa moara bolnavii de cancer fara citostatice, noi ne grijim de demnitatea post-mortem a unui anonim. Nu conteaza ca avem sute de copii care abandoneaza scoala, care mor de foame, ca stau batrani in frig si-n saracie, nu, pe noi ne arde grija ca se vede muschiul si tendonul la Antipa.
  Expozitia nu „creaza criminali sadea”! Criminali sadea cream noi zi de zi, tocmai prin lipsa de atentie fata de acesti copii. Cred ca Gigel prefera sa mearga cu tata la expozitie decat sa auda de la tac-su, printre seminte si manele ca „degradeaza fiinta umana”. Da, e educativa expozitia de la Antipa. Corpul uman este cea mai perfecta masinarie-fie ea rezultatul evolutiei sau al creatiei- trebuie sa il cunoastem, sa il protejam. Nu subestimati copii, ei nu sunt prosti, daca li se explica, inteleg orice. Si pentru un student la medicina, cred ca expo e mana cereasca.

  Apreciază

  4 aprilie 2013 la 17:30

  • sarcasmul extrem din raspounsul dv reflecta fara tagada sarcasmul fata de corpul uman, din partea celor care au p”plastificat” trupurile umane si le-au expus in vazul lumii! Iti doresc sa ajungi la fel!

   Apreciază

   4 aprilie 2013 la 18:48

   • Anonim

    Ati fost cumva la expozitie sau doar va exprimati parerile „din auzite”?

    Apreciază

    5 aprilie 2013 la 10:00

    • considerati ca pentru perpetuarea acestor infractiuni in forma continuata in care corpul uman in forma de cadavru este expus in fata multimii fara acordul familiilor decedatilor in cauza, se impune cumva si prezenta mea?…

     Apreciază

     5 aprilie 2013 la 12:04

     • Anonim

      Inainte de a exprima o opinie corect argumentata este normal sa ai toate aspectele in cauza si nu doar aspecte „din auzite”…dar daca dumneavoastra asa considerati necesar sa va exprimati opinia atunci no comment!

      Apreciază

      5 aprilie 2013 la 12:32

      • Va multumesc ca ati recunoscut ca opinia mea este „corect argumentata” si mai ales ca va abtineti de la orice alte comentarii.

       Apreciază

       5 aprilie 2013 la 13:00

 6. @Carpatina – am fost la aceasta expozitie si mi s-a parut fascinanta!
  In primul rand nu este nimic creat si nimic modificat. Este prezentat corpul uman care este conservat prin plastinatie. Intr-adevar, expozitia nu este pentru cei mici si nici pentru cei slabi de inger dar te asigur ca este extrem de educativa.

  In al doilea rand, nu exista nicio certitudine ca aceste corpuri omenesti au fost furate sau ca familiile nu si-au dat consimtamantul cu privire la aceste cadavre (vezi legislatia chineza privind donarea corpului uman, dupa moarte, pentru cercetare medicala).

  In al treilea rand, Parchetul nu are nicio jurisdictie aici asa ca, in calitate de jurist (presupun ca asta e profesia pe care o ai dupa nick), probabil ar fi trebuit sa stii asta.

  In al patrulea rand, medicina a evoluat tocmai datorita unor „astfel de creaturi oribile si gretoase”.

  Si in ultimul rand, acea batjocura nemaivazuta este o parere preconceputa spusa de o persoana care nici macar nu a vazut expozitia. E usor sa improscam cu noroi ceea ce nu intelegem si sa denigram ceea ce avem impresia ca ne gadila morala asa cum nu ne-ar placea. Batjocura e atunci cand vezi atatia copii parasiti de mame sau femei care isi ucid copii aia este batjocura. Ca poti sa intelegi mai mult despre cum functioneaza corpul tau si implicatiile substantelor nocive pe care le ingeram sau cum evolueaza fatul….asta nu este o batjocura.

  Apreciază

  3 aprilie 2013 la 19:40

  • Daca va place sa fti fascinata de natura umana, de ce nu studiati anatomia si fiziologia omului sau medicina? Acolo aveti posibilitatea sa studiati direct pe corpul uman. Afirmatia dv ca nu este „nimic creat si nimic modificat” este lipsita de logica elementara.
   Inca nu am aflat un raspuns pertinent de la dv la intrebarea: cui serveste „corpul uman care este conservat prin plastinatie”, desi afirmati ca „expozitia nu este pentru cei mici si nici pentru cei slabi de inger” insa nu am inteles in ce consta rolul ei „extrem de educativ” pe care il afirmati aici?…..
   Pe buna dreptate afrimati ca „nu exista nicio certitudine ca aceste corpuri omenesti au fost furate”. Tocmai de aceea sunt intrigata de faptul ca nu cunoastem identitatea trupurilor expuse. Dv faceti trimitere la „legislatia chineza privind donarea corpului uman, dupa moarte, pentru cercetare medicala”. Eu am studiat dreptul romanesc si dreptul german, insa nu si cel chinez. Insa expozitia se afla NU in China, ci in Romania, Deci este supusa reglementarilor legale din Romania. De aceea, in calitate de jurista, sustin opinia potrivit careia se impunea necesitatea identificarii cadavrelor si acordul familiilor sau eventual acordul celui decedat inainte de deces daca doreste ca corpul lui sa fie folosit in astfel de scopuri!
   Dv afirmati ca „Parchetul nu are nicio jurisdictie aici”. De unde aveti o astfel de „Intelepciune”?!… Sa inteleg cumva de la dv, ca Parchetul in Romania nu se poate sesiza din oficiu atunci cand constata savarsirea unor infractiuni pentru care nu este necesara plangerea prealabila?!… Sunt uimita de afrimatiile dv lipsite de cea mai elementara logica si lipsite de temei legal!
   Dv mai opinati ca „medicina a evoluat tocmai datorita unor astfel de creaturi”. Regret, dar trebuie sa va trimit eventual la un medic sa va controlati sanatatea psihica.
   Batjocura are nu numai un singur aspect, acela pe care dv o afirmati ca „e atunci cand vezi atatia copii parasiti de mame sau femei care isi ucid copii aia este batjocura”.
   Batjocura are extrem de multe forme, astfel incat, fiecare din aceste forme trebuie sa fie urmarite penal si pedepsite.

   Apreciază

   3 aprilie 2013 la 20:25

   • Marius Ispas

    Doamna jurist, despre moastele din biserici ce parere aveti? Nici acolo nu s-a cerut consimtamantul familiei persoanelor decedate pentru expunerea lor si nu se mai face atat tamtam. Am vizitat expozitia iar copii de erau prezenti nu erau terifiati. Cereau detalii parintilor cu privire la anatomia umana. Haideti sa recunoastem totusi ca CT scanul nu ar fi fost posibil fara sectionarea unui condamnat la moarte si ca daca doctorul Mengele si fara experimentele sale bacteriologia nu ar fi ajuns la nivelul de este acum. Daca nu aveau consimtamantul familiei cum ar fi putut scoate cadavrele din China? Intrebati un doctor ce ce deficit hormonal are un criminal in serie sau un sadist. Ati auzit de seratonina? Cred ca nu. Ei bine acesta este ”horonul umanitatii”; mai exact acesta este responsabil pentru sentimente. sadistii si criminalii in serie ori au un nivel foarte scazut ori in urma unor boli foarte rare care s-au manifestat in copilarie al carui efect a fost inundarea creierului cu seratonina au capatat rezistenta la acesta. Acuzatiile fara fond nu sunt infractiune (ma refer la acuzatia ca aceasta expozitie produce criminali)? E usor de mestecat o lege fara o documentare exacta. Si tot din domeniul juridic… Prezumtia de nevinovatie unde este, sau am chiulit la acest curs?

    Apreciază

    6 aprilie 2013 la 18:00

    • Va referiti la prezumtia de nevinovatie: faptele de expunere a aceslor cadavre umane in public reprezinta infractiuni in forma continuata, si ca atare reprezinta pur si simplu fapte in flagranti delictus, astfel ca atare in cazul flagrantului delict este exclus principiul prezumtiei de nevinovatie. In aceasta expozitie nu este vorba de moaste. Din fericire, moastele sunt persoane idenficate ( Sf. Paraschiva, Sf. Vasile, Sf. Gheorghe, Sf. Filofteia etc.) si venerate de publicul credincios. Apoi, biserica nu cere bani de la credinciosi pentru a viziona si a se inchina la aceste moaste. Din relatarea dv nu am desprins nici o cuvant despre faptul ca vreun vizitATOR AL EXPOZITIEI S-AR FI INCHINAT LA ACELE CADAVRE ANONIME, dar am auzit ca s-ar fi pretins sume destul de mari ptr biletul de intrare.

     Apreciază

     6 aprilie 2013 la 18:25

     • Marius Ispas

      Problema este ca nimeni nu a fost obligat in vreun fel sa vada expozitia. Biletul a fost 50 de lei in timpul saptamanii iar in weakend 60. Nici scheletul din laboratorul de biologie nu este identificat ca persoana. In tocmai asta a fost si ideea. Impactul emotional ar fi fost mare daca ar fi fost identificata printr-o placuta ca fiind Li din Chengdu. Nimeni nu s-a sesizat cu privire la una din mumiile peruviene sau la capul micsorat tot din Peru expuse in expozitia permanenta. Cat priveste problema moastelor, tehnic este acelasi lucru. din punctul meu de vedere expunerea unor cadavre mai ales pe domeniul public, tehnic vorbind biserica este o institutie publica. Si daca s-ar fi inchinat ar fi fost vreo problema? Nu inteleg de ce din fericire. Nu apartin niciunui cult religios iar din punct de similareul meu de vedere ambele situatii sunt foarte similare. Consider ca expunerea unui cadavru chiar si ca simbol religios este pe acelasi picior de egalitate cu unul expus intr-o expozitie cu caracter stiintific.Eu sunt inginer de aviatie de profesie si la noi lucrurile sunt extrem de calre. ori da ori nu. Daca acea sta expozitie ar fi incalcat vreo lege din romania nu s-ar fi putut prezenta.

      Apreciază

      6 aprilie 2013 la 18:52

      • Problema este insa alta, pe care regretabil nu vreti sa o scoateti in evidenta, si anume faptul ca nici unul din cadavrele expuse nu i-au obligat pe expozanti sa le expuna trupurile in expozitie!!!! Apoi mai este inca o problema pe care nu vreti sa o vedeti: ca mumiile din Peru sau de oriunde de asemenea nu au ceru arheologilor sa fie scoase din linistea lor si sa fie expuse in public!!! Si mai este inca o problema pentru care va astupati ochii ca sa nu vedeti: ca arheologii care au descoperi mumii se straduiesc din rasputeri sa le identifice, sa le afle numele, pe cand in aceasta expozitie nimeni nu vrea sa indice identitatea acelor cadavre!!! Daca nu stiti cum arata un „picior de egalitate” va explic eu, care nu sunt inginer de aviatie: sa fiti autorizat ca pilot de helicopter si sa va dau un Boeing de ultima generatie sa il pilotati cu vreo 1000 de pasageri si marfuri peste ocean. Cam asa este asemnaraea dintre o mumie, moaste si cadavrele expuse. Daca vorbim de incalcarea legii in RO, atu nci va spun, ca multi sunt cei care conduc aceasta tara incalcand insasi legile pe care ei le-au votat in Parlament. Si daca doriti exemple, sa incepem cu numaratoarea oualor a lui Nastase si continuand cu toate dosarele care le cerceteaza DNA-ul DIICOT-ul, Parchetul samd.

       Apreciază

       6 aprilie 2013 la 19:06

       • Marius Ispas

        Legat de comparatia dumneavoastra este foarte simplu. Pilorul trebuie doar sa decoleze. Croaziera si aterizarea se fac pe plot automat in ultimii 15 ani. Diferenta este doar de autorizatie. Tehnic vorbind elicopterul se piloteaza mai greu. Cat despre mumiile peruviene este imposibil de aflat identitatea persoanelor respective. Este vorba de mumificare naturala. Cadavrele au fost ingropate in desert si s-au mumificat acest procedeu de inhumare fiind preferat de saraci. Nu sunt deloc similare cu cele egiptene. Ati inteles gresit. Ma refeream ca nimeni nu a fost obligat sa participe la expozitie (vizitatori) iar continutul acesteia era cunoscut public. Ghizi au fost studenti de la medicina care au putut oferi informatii destul de detaliate cu privire la exponate si la bolile de care au suferit. Trecand peste aspectul ”grotesc” scopul acestei expozitii este pur educativ. Cat priveste identitatea cadavrelor desi nu a fost facuta publica aceasta exista mai mult ca sigur in documentele organizatorului. Pentru transportul unui cadavru peste granita sunt necesare foarte multe acte. Se stipuleaza ca acele persoane ar fi fost torturate si omorate. Nimic mai fals. Au murit in conditii naturale pentru ca nu exista nici macar o urma de tortura. Cat despre executiile din china se fac cu ajutorul unui pluton de executie. Clar este ca organele si tesuturile au fost intacte in momentul ecesului. Cat despre manifestanii din fata muzeului strangeau semnaturi pentru petitie de la copii de 12-14 ani. Acest lucru este legal?

        Apreciază

        6 aprilie 2013 la 19:43

        • Deci, este totusi o diferenta intre a fi pilot de elicopter si a fi pilot de Boeing. In alte tari comunitare copii la aceasta varsta au dreptul sa aleaga intocmai ca si majorii si sa aiba un reprezntant al lor in Parlament. Asa ca nu vad nici un impediment ca minorii cu varste cuprinse intre 12-14 ani sa semneze o petitie cu o tematica pe care ei o considera contrara intereselor si drepturilor lor.

         Apreciază

         6 aprilie 2013 la 19:52

         • Marius Ispas

          In Romania este legal? Stiu ca un minor nu are dreptul sa semneze o petitie atat timp cat acea petitie are un caracter legal care sa produca o anumita schimbare la nivel local sau national. Este similara cu initiativa legislativa? daca da din cate stiu eu semnatarii trebuie sa fie majori. In Austiria limita de varsta este de 16 ani insa in restul europei este de 18. In SUA este de 21.

          Apreciază

          6 aprilie 2013 la 20:08

          • @Marius…eu zic sa o lasati balta, pentru ca doamna jurista care NU a fost la expozitie, NU cunoaste informatii exacte ci doar zvonuri si care deja a scos esafodul pentru executie…stie mai bine despre ce vorbeste:))

           Apreciază

           7 aprilie 2013 la 02:19

          • Faptul de a pune calushul in gura, credeam ca este detestat de acest site…

           Apreciază

           7 aprilie 2013 la 06:56

          • Banuiesc ca cunoasteti despre principiul de drept privind interesul superior al minorului. In baza acestui principiu, de exemplu, minorul are dreptul sa aleaga incepand cu varsta de … 10 ani, daca doreste sa locuiasca la mama sau la tata, atunci cand parintii sunt in divort si se discuta custodia minorului. Deci, in acest caz, legea permite minorului sa aleaga. Instanta este obligata sa pronunte hotararea intocmai cum doreste minorul care a implinit deja 10 ani. Prin asemanare, daca minorul considera in interesul lui superior semnarea unei petitii reprezinta pentru el o binefacre dare dreptul sa o semneze si acea petitie poate produce efecte juridice in sensul pentru care ea a fost creata. Minorul are dreptul sa semneze acte juridice in care el obtine anumite avantaje, beneficii, drepturi, dar care sa nu il oblige la nimic. In dreptul german, un minor, poate sa conduca chiar si o companie uriasa si sa semneze actele juridice ale companiei. Desigur, ca in acest caz, este vorba de o exceptie, cum ar fi cazul cand parintii acestui minor sunt decedati si minorul ramane unicul mostenitor.

           Apreciază

           7 aprilie 2013 la 06:53

 7. alexa85

  exact asta vroiam si eu sa spun….GROAZNIC!!! Oare cine isi va aduce copilul mai mic de 7 ani la aceasta expozitie?!!! Eu una nu l-as duce sa vada asemenea monstruozitati

  Apreciază

  26 martie 2013 la 10:48

 8. ma intreb: cui ii foloseste o astfel de expozitie?… eu personal nici pe gratis nu m-as duce sa vad astfel de creaturi oribile si gretoase pe care cineva le-a creat din corpul uman al unor nefericite persoane. Este o ofensa la adresa umanitatii, este o batjocura nemaivazuta pana acum in lumea aceasta! Sa faci bani, bani pe corpul unor fiinte decedate, este incalificabil! Ar trebui inchisa de indata aceasta expozitie si Parchetul sa cerceteze daca familiile acestor persoane au consimitit ca aceste cadavre sa serveasca la o astfel de monstruozitate!!! Este deopotriva needucativ si imoral, fara lipsa de bun simt, sa permiti copiilor sa priveasca astfel de creaturi ingrozitoare!!! Constientul lor inca prea putin deszvoltat vor percepe aceste creaturi ca fiind ceva normal si nu vor mai avea perceptia resepctului fata de fiinta umana! Vor deveni criminali sadea!!!

  Apreciază

  23 martie 2013 la 02:14

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s