PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

DIASPORA: ,,Când am plecat, v-am lasat săraci și proști. Acum, vă găsesc și mai săraci și mai proști!” (Constantin Brâncuși)


INSIDER: „De vreo trei săptămâni am revenit în țară după trei ani în care nu am fost deloc. Sunt îngrozită de prețurile din supermarketuri. Cum e posibil să coste 20-25 de lei un bax de apă minerală Borsec/Carpatica?! În Italia beau de obicei apă Ferrarrelle sau San Benedetto și iau baxul în ofertă cu 1,5 euro. Iar când nu e ofertă e în jur de 2,5 euro. Bax cu șase sticle de 1,5 l. Cum e posibil ca în România un bax de apă să coste 4-5 euro, dublu sau chiar triplu față de Italia? Cum e posibil să plătești 6, 8 sau chiar 10 lei pentru o cafea? În buricul Romei, în zonele cele mai turistice, costă 1 euro!

Acum trei ani obișnuiam să mănânc adesea la prânz o salată bogată la Salad Box, costa 15 lei una. Acum aceeași salată e 28 de lei. Acum trei ani, îmi cumpăram de la o firmă ungurească ce produce mezeluri de casă de foarte bună calitate cârnați naturali de mangaliță cu 50 de lei kg. Azi, aceiași cârnați sunt 85 de lei. Acum trei ani dădeam 50 de lei pe o specialitate de porc crud-uscată, azi sare de 80 de lei. Produse pe care atunci le luam cu 35, acum sunt 60. În Italia, pe de altă parte, sunt zilnic oferte peste oferte. Cu 2 euro îmi iau 200 de grame de prosciutto di montagna din ăla bun, iar cu 4 euro 200 gr de prosciutto di Parma, ca să dau doar un exemplu. Ies azi de la Carrefour cu o plasa pe jumătate goală pe care am dat 150 lei. În Italia, de banii ăștia veneam cu două plase pline. Cum e posibil ca în decurs de trei ani prețurile să fi crescut cu 50% sau chiar 100%? Cum?! Cum se descurcă lumea? De ce în România sunt astfel de prețuri imense comparativ cu alte țări din Occident când nu avem salariile lor?

Încă nu îmi revin. Și nu reușesc să găsesc o explicație. Mă întreabă Alex dacă mai doresc să mă întorc în țară. Stau serios în cumpănă: cum aș putea să mă descurc cu un salariu de profesor de 2000 de lei din care să plătesc chirie, întreținere, mâncare, ieșiri cu prietenii la o pizza? Intenția mea era să rămân, totuși, aici. Noroc că azi am primit confirmarea că am fost acceptată la un job la universitatea unde am studiat anul acesta, job pentru care mi-am depus candidatura în urmă cu o lună. Voi rămâne în Italia.

Din păcate, România a devenit o țară de lux. Deocamdată nu îmi permit să trăiesc aici.” SURSA

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s