PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

CĂDERE & DECĂDERE: Acoperișul românesc dintre artă și meserie ajuns între marketing și mântuială în mai puțin de o sută de ani!


INSIDER 1: „Pe strada Episcop Radu (N.R.: nr.29) din București se găsește o casă construită în stil neoromânesc, pe al cărei acoperiș se află o statuie din fier de peste trei metri. Statuia înfățișează un cavaler în armură cu brațul stâng ridicat, ținând în mână un ciocan.

Casa i-a aparținut tinichigiului ornamentist Alexandru Dimitriu. În semn de respect față de breasla din care făcea parte, acesta a așezat statuia pe acoperișul casei sale.” SURSA

INSIDER 2: Nu este prima oară când o furtună ridică acoperișurile de pe blocuri și le pune în parcarea din față. Până mai ieri, eram obișnuiți cu astfel de întâmplări în cazul unor blocuri vechi peste care s-au adăugat acoperișuri făcute de mântuială, cu proiectanți care, fie că nu știu să țină cont de toate încercările la care poate fi supusă o construcție, fie – chiar dacă știu – le ignoră. Dar iată că aceeași problemă se regăsește și în cazul unor blocuri noi, ceea ce înseamnă că nenorocirea proiectanților de proastă calitate este mai răspândită decât pare.

Oricum, în ambele tipuri de situații trebuie să observăm lipsa de implicare a instituției publice care ar trebui să vegheze la calitatea construcțiilor, respectiv Inspectoratul de Stat în Construcții.
Iar dacă astfel de efecte avem după o banală ploaie însoțită de furtună de vară, gândiți-vă la cum vor reacționa blocurile nou construite la preconizatul cutremur…
Sursa foto: capturi de ecran după reportaj Euronews Romania.” SURSA

N.R.: Casa Alexandru Dimitriu, 1933. Stil neoromânesc. Proprietarul, tinichigiu ornamentist, a realizat decorațiunile din metal pentru numeroase clădiri publice, religioase şi particulare din țară, printre care: Ateneul Român, Palatul Patriarhiei, Palatul Fundației Regale Carol I, Gara de Nord, Palatul Culturii din laşi, Palatul Sturdza din Miclăuşeni. Ca semn distinctiv pentru breasla meşterilor fierari, a aşezat pe acoperişul casei lui statuia de 3,5 m a unui cavaler în armură, ţinând în mână un ciocan.

Un răspuns

  1. Pingback: SĂLAJ, ABSURDISTAN: Subprefectul județului moare la un eveniment pentru gestionarea deșeurilor. Vântul dărâmă terasa peste participanți! | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s