PONOARELE, MEHEDINȚI: Singura pădure de liliac formată în mod natural din Europa
INSIDER: „În România, este o pădure de liliac, formată in mod natural și este singura de acest fel din Europa. Pădurea este aproape de localitatea Ponoare, fiind o rezervație botanica aflată și în vecinătatea orașului Baia de Aramă. Liliacul este una dintre cele mai iubite flori de primăvară!” SURSA
N.R.: Aria naturală cu o suprafață de 20 ha și o altitudine de 500 m se află în nord-estul județului Mehedinți în apropierea limitei teritoriale cu județul Gorj și este inclusă în Geoparcul Platoul Mehedinți. Sărbătoarea liliacului de la Ponoare se organizează anual, în primul weekend din luna mai, și are origini vechi, fiind organizată oficial încă din 1965.
Liliacul (Syringa vulgaris) face parte din familia oleaceelor și este o specie din genul Syringa care înfloreşte primăvara. Este un arbust a cărui înălțime poate ajunge până la șapte metri, cu ramuri drepte și lujeri puțin muchiați. Se înmulțește prin semințe, lăstari sau drajonii. Crește în tufişuri, în sălbăticie, dar este mai ales cultivat ca arbust ornamental.
Supranumit „floarea memoriei”, se spune că mirosul său trezește amintiri de mult uitate și care pot fi retrăite in amănunt. Liliacul semnifică misterul iubirii și parfumul proaspăt al florii de liliac dăruiește îndrăgostiților capacități telepatice.
Liliacul are și proprietăți medicinale. În acest scop se recoltează frunzele, florile sau coaja lujerilor din care se prepară infuzie, tinctură sau comprese. Intern: insomnie, febră, tonic cardiac excepțional (angina pectorala, insuficienta coronariană, după infarctul miocardic sau stimulent al irigației sangvine), balonare, disconfort hepatic / biliar sau disconfort gastric, diaree, anemie sau slăbiciune fizică, dureri lombare – infuzie concentrata din flori de liliac, scăderea glicemiei, guta, creșterea poftei de mâncare. Extern: respirație urat mirositoare, ameliorează durerile dentare, curățarea și îngrijirea tenului pigmentat sau tenului cu pete roșii, antireumatic, arsuri (de orice grad), glaucom.
Pingback: BUCUREȘTI: „Harta Magnoliilor” este un proiect colaborativ. Găsitorii de magnolii fără poză primesc magnolii murate! | infoINSiDER.ro