PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

BRAD, HUNEDOARA: Muzeul Aurului unic în Europa are 100 de ani, iar extracția auriferă 2000 de ani. „Munții noștri aur poartă!”


INSIDER: „În sfârșit, am ajuns la unicul muzeu din Europa dedicat aurului! În caz că această particularitate nu e suficientă, aici e expus (evident, alături de alte roci și minereuri de aur înflorite pe roci și neprelucrat) Dodecaedrul de Aur sau – popular – Balerina. „Dodecaedrul” este un corp care are 12 fețe în formă de pentagon, iar pentru aur, această formă naturală este foarte rară; extrem de rară: sunt două în lume, una e aici, cealaltă în Australia.
Legenda spune și că, în vremea comunismului, americanii au încercat să cumpere acest gram și jumătate de aur cu un milion și jumătate de milion de dolari (anii 60-70, adică Imaginează-ți suma la acea vreme!). Noroc că atunci am fost deștepți!” SURSA

N.R.: Muzeul Aurului de la Brad, fondat în urmă cu 100 de ani, aparţine de MINVEST Deva și deține mai bine de 2.000 de exponate de pe toate continentele lumii. Poate cele mai importante piese, însă, sunt cele din aur nativ, provenite chiar de aici, de „acasă”, din Munţii Metaliferi. De altfel, zona de nord a județului Hunedoara și partea sudică a judeţului Alba cuprind zeci de exploatații aurifere, unele datând chiar din vremea dacilor și a romanilor. Veţi găsi, în acest muzeu unic prin bogăția exponatelor sale, aur în toate formele posibile: lamele, filament, dendrite, granule, aur fin dispersat, liber, dar și în combinație (concrescent) cu alte minerale. De la ghizii muzeului veți afla că această impresionantă colecţie reunește majoritatea zăcămintelor de aur din România, cu exponate reprezentative pentru toate tipurile de mineralizaţii.

De asemenea, pentru că, probabil, nu ați văzut niciodată veţi putea admira, aici, unele dintre cele mai rare combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, silvanitul și nagyagytul, exponate aurifere sub formă de câine, șarpe, ba chiar şi harta României precum și unelte folosite atât la extragere, cât și la prelucrare, vechi de peste 200 ani.

Adresa: Municipiul Brad, str. Independentei nr. 9, jud. Hunedoara; Program: Luni – Duminica: 9,00-17,00; Tarife: 20 lei pentru adulţi, 15 lei pentru pensionari, studenți și elevi de peste 14 ani, 10 lei pentru copii sub 14 ani. DETALII

ARHIVĂ:. RĂDĂCINI: Bijuteriile de familie ale României, adânc îngropate în noi. „Îşi scot strămoşii degetele-afară!”

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s