DESECRETIZARE IN DOLJ: 25.000 de minori prezentau rapoarte despre colegi, profesori și chiar părinți!
INSIDER: „Poate nu știați, dar Departamentul Securității Statului a editat un periodic cu patru apariții pe an. Broșura avea caracter „strict secret”, iar exemplarele (în număr limitat) erau numerotate și înmânate pe bază de semnătură unui corp restrâns de lucrători. Primul număr a apărut în 1968, iar ultimul, inevitabil, în 1989. După atât de mult timp, lectura unei astfel de publicații rămâne la fel de interesantă. Bunăoară, în numărul 3 din 1971 găsim un foarte interesant material despre mijloacele și metodele folosite de Securitatea din județul Dolj în „munca cu tineretul”.
Astfel, pentru a preveni unele fapte antisociale, „conducerea Inspectoratului Județean a ordonat încadrarea cu 1-2 colaboratori a fiecărei clase de elevi și a fiecărei grupe de studenți.”
De fapt, era vorba despre racolarea de turnători începând cu cele mai fragede vârste, pragul majoratului nefiind considerat un obstacol. Nu mă îndoiesc că această activitate începută în 1971 a continuat și după aceea, probabil până în 1989. De altfel, istoricul Marius Oprea, un om care a petrecut mult timp studiind arhivele Securității, spunea că în 1989 existau cca. 25.000 de minori care prezentau rapoarte periodice cu turnătorii despre colegi, profesori, ba chiar și despre părinți.
Rețineți: obiectivul trasat era 1-2 turnători în fiecare clasă! Asta înseamnă că în fiecare școală din Craiova exista un grup de copii care informau Securitatea cu privire la tot ce se întâmpla în jurul lor. La fel în mediul studențesc. Greu de crezut, nu-i așa? Și totuși, aceasta era realitatea, mai ales că la reușita acțiunii colaborau și profesorii diriginți, precum și directorii unităților de învățământ. Iar Securitatea, mamă generoasă, avea grijă să-i răsplătească pentru turnătoriile lor. Chiar dacă timpul a trecut, o întrebare rămâne: ce or mai face acum foștii copii-turnători?
Câți dintre ei s-or bucura de avantajele activității de colaborator al Securității? Nu de alta, dar îmi amintesc vorbele unui deputat de Dolj care spunea că, având mai puțin de 18 ani la Revoluție, nu putea fi suspectat în niciun fel de statutul de colaborator al Securității. Și totuși, citind paginile alăturate, nu sunt la fel de sigur.
P.S. Ce o mai face cenaclul „Popas literar”? Că în ce-l privește pe „elementul declasat Dumitrescu”, este foarte clar: l-au demascat.” SURSA
desigur nu sunt fapte de lauda, dar de ce incercati sa aruncati numai cu noroi in socialism, cea mai buna societate posibila,capitalismul are mai multe lucruri negative
ApreciazăApreciază
7 ianuarie 2022 la 07:44