PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

ION JALEA: Sculptorul cu o singură mână a câștigat Marele Premiu al Expoziţiei Internaţionale de la Paris


George Enescu, instalată pe peluza din fața Operei Naționale București (1971)

INSIDER: „Ion Jalea ~ celebrul artist român care a sculptat numai cu o mână.

Întreb și eu, în ignoranța mea, cum se poate sculpta cu o singură mână, de vreme ce e nevoie de dalta și ciocan?

Ion Jalea s-a născut la 19 mai 1887 în comuna Casimcea, judeţul Tulcea. El și-a făcut școala la Constanța, la liceul de băieți „Mircea cel Bătrân”, unde a avut norocul să-l întâlnească pe dascălul și pictorul Dimitrie Hârlescu, cel care avea să-i schimbe complet viața.

În 1912 a debutat cu o expoziţie personală la Bucureşti, unde a expus lucrări inspirate din vechile basme româneşti: Sfarmă-Piatră, Briar, Remuşcarea etc. Ion Jalea și-a desăvârşit educaţia artistică la Academia Julian din Paris sub îndrumarea lui Antoine Bourdelle. Tot în capitala Franței a lucrat sporadic în atelierul marelui sculptor impresionist, Auguste Rodin.

A efectuat numeroase călătorii de studii în Franţa, Anglia, Italia, URSS, Austria, SUA și Japonia unde și-a edificat cunoștințele în domeniul artistic.

Când și unde și-a pierdut brațul stâng? Ca urmare a cererii sale exprese, el a participat la Războiul de Reîntregire Naţională (1916-1918), luptând pe frontul din Moldova în bătăliile de la Corbul, Măxineni și Nămoloasa. În ziua de 17 august 1917, a fost grav rănit. Medicii au reușit să-i salveze piciorul, nu însă și brațul stâng.

În ciuda acestui handicap, pasiunea pentru sculptură şi talentul lui l-au ajutat să-şi înfrângă limitările cauzate de infirmitatea sa. El a continuat să creeze opere de artă pe care le „modela” doar cu mâna dreaptă.

Activitatea sa s-a întins pe durata a 60 de ani, ciclurile sale tematice cuprinzând scene alegorice, religioase sau mitologice, scene de război sau de muncă, nuduri, portrete, figuri de ţărani, reliefuri şi basoreliefuri, statui, busturi, statuete. Muzeul de sculptură din Constanța îi poartă numele.

Lupta lui Hercule cu Centaurul (1925)

În anul 1937 a câștigat Marele Premiu al Expoziţiei Internaţionale de la Paris, iar în 1966 a fost decorat cu Meritul Cultural clasa I pentru lucrarea „Hercule doborând Centaurul“.

În 1977, când a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani, Ion Jalea a fost sărbătorit într-o adunare festivă care a avut loc la Sala Dalles, unde au fost expuse 51 de lucrări, 10 desene şi 12 fotografii de lucrări de artă monumentală.

Sculptorul Ion Jalea s-a stins din viață în dimineaţa zilei de 7 noiembrie 1983, la București.

Pe faleza oraşului Constanţa se află Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1968 când artistul a donat oraşului Constanţa o parte importantă din colecţia sa de lucrări, și anume 108 sculpturi, desene şi schiţe, reliefuri, statui, busturi.

Clădirea muzeului este monument istoric, construită în stil neoromânesc, între 1919 – 1920, avându-l ca arhitect pe Victor Stephănscu. De asemenea, Şcoala nr. 24 din oraş îi poartă numele.” SURSA

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s