PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

EVOLUȚIE ÎNDĂRĂT: Florești, Baciu, Jucu, Someșeni, noile ”lagăre de muncă și consum”, ghetourile de lux din Cluj-Napoca


INSIDER: „Noile ”lagăre de muncă și consum”: ghetourile de lux

Citesc în ceva știre romantică a la Cluj: ” Clujul printre județele cu creștere a populației in mediul rural” – situri din alea cred plătite de primărie: PR de Boc.

Mă uit: Florești, Baciu, Jucu, Someșeni. Asta numesc ei la țară? Florești a devenit ”dormitorul nou al orașului”: Dacă în anul 2000 trăiau aici 6.400 de persoane, acum sunt peste 45.000. Casă lângă casă nu ai unde arunca un ac.

Partea nasoală e că aceste noi ”ghetouri de lux”, cum le numesc eu, pentru clasa de mijloc și corporatiști au două mari probleme. Imense.

Unu: sunt un ”iad urban” lipsite de minimul acces la spațiul public: fără trotuar, fără parc, fără grădinițe, magazine, dispensare, școli, spitale, terenuri sport etc. Lipsite de transport public. Un haos total urbanistic. Pentru o localitate lipsa spațiului public și a serviciilor publice elementare este un adevărat ”iad urbanistic”.

Oricum toți lucrează în Cluj și acolo învață și sunt educați copiii lor. Cât faci ca să mergi la job, la școală, la grădiniță sau la parc la Cloouuuj? 3 ore dus întors 8 km? Dacă ai o urgență ai pus-o.

Asta mai întâi. Doi: aceste locuri sunt al naibii de scumpe – se vând ca ceva exclusivist, de lux: ghetoul de lux ca statut ca să te simți ”clasă privilegiată” – cumperi statutul.

Am mers o perioadă pe jos în astfel de ghetou de lux: toți îmi dădeau să duc gunoiul. De ce? pe jos aici merg numai oamenii care fac curățenie: restul cu mașini – nu ai nici trotuar. În aceste ghetouri stratificarea e la sânge: pe jos înseamnă iobag chiar dacă ai haine de la Zara & Benetton 😉

Dacă în comunism ”dormitoarele” aveau avantajul unei infrastructuri publice decente (spital, dispensar, școală, grădiniță, parc, transport, magazin, cinema etc) acum nu le mai ai. Bașca: atunci le primeai aproape gratuit, plăteai simbolic.

Acum nu.
Acum, cum bine observă amicului Adrian Schiop (autor Ciprian Șiulea aflu), ai „lagăr de muncă și consum”: dar faci parte din ”lumea bună” pentru care plătești scump toată viața.

Și ele sunt peste tot în apropierea orașelor mari: și la Iași, și la București, și la Chișinău, și la Timișoara. Dar Cluj bate de departe tot. Să te și mai mândrești cu ele e deja culmea provincialismului de ghetou.

Bine ați venit în noua clasă socială victorioasă care trăiește în ”lagărele de muncă și consum” – ”ghetourile de lux”. Visul s-a împlinit: coșmarul abia începe – și costă enorm de mult.

Poftim imagini: Dezmir, Florești și comparația Cartier dormitor din 60 cu cel de acum. Evoluăm al naibii îndărăt.” SURSA

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s