PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

DECEBALUS REX: Regele dac de 3 ori mai înalt decât președinții americani de pe Muntele Rushmore!


INSIDER: „Decebal, de strajă la hotar” SURSA

N.R.: Chipul regelui dac Decebal este un basorelief, (dimensiuni 55 m x 25 m), aflat pe malul stâncos al Dunării în apropiere de orașul Orșova. Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa (și a doua din lume) a fost realizată timp de zece ani (1994-2004) de sculptorul Florin Cotarcea, ajutat de 11 sculptori-alpiniști și finanțată de omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan, costul lucrărilor fiind peste 1 milion de dolari. Dimensiuni fizionomice ale sculpturii: ochii 4.3 m, nasul 7 m X 4 m. Pentru modelarea stâncii s-a folosit o tonă de dinamită.

Sculptura se află în zona cataractelor de la Cazanele Mici din golful Mraconia, unde Dunărea are adâncimea cea mai mare (circa 120 m) și se poate ajunge doar pe apă . Executarea lucrării a început în vara anului 1994 cu defrișarea copacilor care împădureau stâncă. Apoi curățarea rocilor și a stâncilor masive care puneau în pericol viața oamenilor. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme în spinare. Legătura cu pontonul a fost asigurată prin două stații de emisie-recepție. De la baza stâncii până la schelă, alpiniștii-sculptori trebuia să se cațere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture de câte 6 ore: de la 07:30 la 13:30 și de la 13:30 până la 19:30. Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an. O operațiune la fel de grea și riscantă a fost cea de manevrare a schelelor.

Uneltele de lucru folosite de către sculptorii-alpiniști au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condițiile de lucru aproape insuportabile. Din cauza acestor condiții dificile de lucru au avut loc și câteva accidente. O echipă de cinci persoane care lucra pe schelă a căzut în gol câțiva metri, ca urmare a smulgerii a două pitoane de susținere de pe cablul de susținere montat de jur-împrejurul stâncii. Din fericire, alpiniștii nu au suferit răni grave. De asemenea, unul dintre alpiniști a fost mușcat de o viperă ascunsă într-un punct de susținere, dar i s-a injectat imediat un ser antiviperin. Ca urmare a trepidațiilor, dar și a stâncii care începea să se macine, nasul lui Decebal (care avea o înălțime de șapte metri) s-a fisurat și era în pericol să se desprindă și să cadă. S-a renunțat la acel bloc imens de piatră, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitat, pentru mai multă siguranță. Nasul regelui a fost remodelat și întărit cu armătură de fier și ciment. Construcția chipului lui Decebal a fost finalizată în anul 2004.

Chiar în fața basoreliefului, dar pe malul sârbesc, se găsește de aproape 2.000 ani o placă memorială antică („Tabula Traiana”), având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime, monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105-106, dar și finalizarea drumului militar roman al lui Traian. Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: „DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT” („Regele Decebal – făcută de Drăgan”).

Iosif Constantin Drăgan (1917-2008) a scris numeroase cărți despre istoria dacilor și a tracilor („Noi, tracii”; „Imperiul Romano-Trac”, „Mileniul imperial al Daciei”), intenționând să construiască în orașul Cluj-Napoca și o copie în mărime naturală a Coloanei lui Traian, proiect care nu s-a mai concretizat. Tezele sale sunt asociate cu protocronismul și extrem de controversate în rândul istoricilor profesioniști. În anul 2006 conform revistei Capital, a fost desemnat cel mai bogat român cu o avere estimată de 1.3-1.6 miliarde de dolari. Prin modelarea în munte a ultimului rege al Daciei, Iosif Constantin Drăgan a dorit să comemoreze și să demonstreze contribuția românească la formarea culturii europene, pornind de la premisa că identitatea românilor poate fi definită în primul rând prin componența sa daco-tracă.

Prin comparație, sculpturile de pe Muntele Rushmore (statul Dakota de Sud) au fost realizate în 14 ani (1927-1941) de peste 300 de sculptori-alpiniști. Monumentul prezintă sintetic primii 150 de ani din istoria Statelor Unite ale Americii înfățișând patru președinți marcanți – George Washington (primul), Thomas Jefferson (al treilea), Abraham Lincoln (al șaisprezecelea) și Theodore Roosevelt (al douăzeci și șaselea) – se întinde pe 5.17 km² și se găsește la o altitudine de 1745 m, sculpturile de circa 18 m înălțime au fost executate direct pe versantul sudic al cunoscutului munte de către sculptorul Gutzon Borglum (fost elev al lui Rodin). DETALII

ARHIVĂ: FALX DACIC: Arma care i-a determinat pe romani să-și modifice coifurile și scuturile are monument pe DN7. Vârful e îndreptat spre Roma! *** STICK NOTE: Ce mesaj ne transmite Decebal? *** BANC: România, izvorul civilizaţiei din Europa !?

Un răspuns

  1. Pingback: DECEBALUS PER SCORILO: Ultimului rege dac veghează în Piața Uniri din București | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s