PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

ENESCU LA MEZAT: Gheșeftarii zilei se bucură la manuscrise pe care nu le înțeleg, o vioară și câteva scrisori


INSIDER: „Dragi prieteni, astăzi, în Intrarea Amzei din București, are loc licitația Enescu – una dintre multele strâmbătăți care se petrec în România, care ne sufocă și ne încarcă de amărăciune.
„Comision 20 %“ anunță gheșeftarii zilei, oameni de nimic care și-au propus să scoată și ei un ban din manuscrise pe care nu le înțeleg, dintr-o vioară, din scrisori și alte documente… Nici nu vreau să mă gândesc ce ironii și ce dispreț le-ar fi întors Enescu însuși acestor hulpavi apăruți pe piață de niciunde, pricopsiți peste noapte, cu fărădelegea în dinți și în minte. Am încercat să oprim această ticăloșie… Dar ministerele dorm, ministrul băltește în propria-i incompetență.
Câteva mărturii și probe au fost adunate în filmul de aici, grație doamnei Cristina Baciu și domnului Eugen Ciurtin, cărora le mulțumesc încă o dată pentru acribie și onestitate. M-au emoționat mărturia doamnei Bentoiu și scrisoarea primită de la Tatăl dumneaei, compozitorul Pascal Bentoiu. Sunt, în ce mă privește, mai încrezător – prin chiar natura mea, nu pentru că așteptările nu mi-ar fi fost adesea înșelate ori speranțele retezate la rădăcină.
Cum spun și în film: nu cred că suntem condamnați la neputință, la nevrednicie! Nu 𝐯𝐫𝐞𝐚𝐮 să cred așa ceva. Enescu este dincolo de orice tranzacție, dincolo de mezat.
Mă leagă atât de multe de ființa aceasta uluitoare, de făptura luminoasă care era, încât nu pot – cu nici un chip! – accepta ca ea să fie ferecată într-un beci, aruncată sub obroc, în întuneric. De la Enescu înveți Muzica, desigur, dar înveți, mai cu seamă, dăruirea – dăruirea pură, întreagă și fierbinte –, înveți rigoarea și armonia, cinstea și demnitatea deopotrivă. Și cum, odată învățate toate acestea, odată ajunse în tine, le-ai putea scoate la vânzare?
George Enescu este unul dintre românii care ne ajută să fim mai buni, să fim împreună.

𝑬𝑵𝑬𝑺𝑪𝑼: 𝑷𝒂𝒕𝒓𝒊𝒎𝒐𝒏𝒊𝒖 𝒔𝒑𝒖𝒍𝒃𝒆𝒓𝒂𝒕
realizare și montaj: Cristina Baciu| septembrie 2021 |
Cu: Mihai Șora, Ioana Bentoiu, Andrei Dimitriu, Iulia Motoc, Gabriel Bebeșelea, Radu Vancu.” SURSA

UPDATE: „Licitația este un real succes.“ – spune vânzătorul lui Enescu.

„Dintre loturile care s-au vândut se remarcă:

– LOT: 066 George Enescu, corespondență către mama sa, 1905 – Piesă rară. Preț de pornire 250,00€. Adjudecat cu 1200€
– LOT: 022 George Enescu, scrisoare de la Martha Bibescu. Preț de pornire 100,00€. Adjudecat cu 2750€
– LOT: 072 George Enescu, fișă de interviu cu răspunsuri olografe, 1947 – Piesă inedită. Preț de pornire 400,00€. Adjudecat cu 2750€
– LOT: 036 Georges Enesco, Sonate Op. 2, cu dedicația olografă a lui George Enescu. Preț de pornire 500,00€. Adjudecat cu 2750€
– LOT: 075 George Enescu, 25 de ani de la înființarea Filarmonicii, 3 coli de timbre cu semnătura olografă a lui George Enescu și Yehudi Menuhin. Preț de pornire 300,00€. Adjudecat cu 4000€
– LOT: 063 Ultima fotografie a lui George Enescu, 1955. Preț de pornire 50,00€. Adjudecat cu 700€
– LOT: 085 George Enescu, fragment-manuscris din opera „Œdipe“, 1947. Preț de pornire 500,00€. Adjudecat cu 1600€ „

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s