BUCUREȘTI: Piscină cu valuri în 1930 la Hotel Lido. Astăzi este doar centru spa!
INSIDER: „Piscina cu valuri al hotelului Lido în anii ’70.
Construit în 1930 după planurile arhitectului Ernest Doneaud, într-un stil modernist cu influențe Art Deco, Palatul Lido a devenit în scurtă vreme un punct de maximă atracție al capitalei. Dar nu din cauza arhitecturii sale (desigur, foarte valoroasă), ci a piscinei cu valuri artificiale aflate în spatele clădirii. Cu loc special amenajat pentru orchestră, mese la care lumea putea bea, mânca și flecări în voie și apa răcoroasă amintind de valurile mării, Lido le permitea bucureștenilor să evadeze din infernul verii fără să părăsească orașul.
Piscina inedită a fost inaugurată în vara anului 1930, iar debutul ei pe scena capitalei a fost anunțat din timp de presa vremii. Întâlnim, de pildă, în numărul din 12 iunie al Realității ilustrate, un articol laudativ însoțit de numeroase imagini cu bazinul aflat în construcție. Autorul considera că grădinile de vară (pe care se și grăbește să le declare dispărute, ceea ce e complet fals) erau localurile predilecte ale generației trecute, tineretul, avid de modernitate, preferând confortul, pitorescul, higiena, luxul, ce puteau fi regăsite toate la Lido. Bazinul era un simbol al modernității și al Occidentului, pe care interbelicii căutau cu aviditate să și le însușească: „Arșița soarelui încinge din ce în ce mai tare Bucureștiul. Asfaltul a început să danseze sub picioarele pietonilor încălziți, cari par din ce în ce mai preocupați de găsirea unui adăpost adumbritor. Grădinile de vară, preferatele generației trecute, au dispărut. Și de altfel, ele nu mai corespund nici exigențelor moderne. Acum se cere confort, pitoresc, higienă, lux. Poate răspunde Capitala României dorinței locuitorilor ei? Peste puțin timp da!”
Șantierul bazinului Lido. sursă: Realitatea ilustrată, 12 iunie 1930.
Articolul-reclamă nu ezita să declare chiar noul local cea mai frumoasă podoabă a urbei: „…pe bulevardul Brătianu, colț cu strada Franklin, se va inaugura în curând BAZINUL CU VALURI LIDO, care va corespunde nu numai unei mari utilități publice, dar va fi în același timp cea mai frumoasă podoabă a Bucureștiului.”
Șantierul bazinului Lido. Realitatea ilustrată, 12 iunie 1930.
Bazinul a primit de-a lungul timpului vizite dintre cele mai înalte. În 1932, însuși regele Mihai (pe atunci Mare Voevod de Alba Iulia) venea des la Lido pentru a învăța să înoate: „Publicul capitalei cunoaște desigur excelentul loc de recreațiune, răsărit de câțiva ani în mijlocul Bucureștilor, centru de amuzament și de higienă estivală. E vorba de bazinul cu valuri maritime „Lido”, din Bd. Brătianu, una din cele mai moderne instalații de specialitate din Europa. Actualmente, unul din oaspeții cei mai credincioși ai bazinului cu valuri „Lido” este Marele Voevod Mihai, care vine aci pentru a învăța tehnica înnotului (sic!)”.
Tot din Realitatea ilustrată aflăm că iarna, cel puțin în cea din 1932-33, bazinul era acoperit: „O veste îmbucurătoare pentru sportul nautic: se vor acoperi în iarna aceasta bazinele Lido și Grivița, pentru ca antrenamentul de înot să nu sufere din cauza iernii.” SURSA
ARHIVĂ: SPA: Obidiţi şi opăriţi la „Health Club” InterContinental Bucureşti *** ZGÂRCENIE: Piscină nouă la Club Pescariu, din economie la prosoape! Urmează raţionalizarea apei? *** THERME: Cum arată „băile termale” de lângă București, printre orhidee, palmieri și baruri în apă? *** RETRAGERE: Bucureştenii s-au bălăcit în parcare la Ateneu. Camelia Potec ne-a spus: La revedere! *** AQUA-GYM: Gimnastica acvatică, terapie completă pentru revigorarea trupului şi alungarea stresului! *** CITY WAVE – PREMIERĂ: Am întâlnit și români fericiți. Râdeau în chiloți lângă Casa Poporului!
COMENTEZI?