PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

VATICAN: Fost cimitir păzit de o zeiță păgână, loc pentru senzații mistice și circ pentru execuții publice?


INSIDER: „Originea numelui Vaticanului, nu este biblică, nici latină, nici greacă. Mai întâi Etruscii au construit un cimitir pe panta unui deal în afara vechiului oraș de atunci, care peste vremuri va ajunge să fie Roma. Numele zeiței etrusce care păzea necropola era Vatika. Numele Vatika venea de la un strugure cu gust amar, nu foarte bun dar folosit de țărani pentru a produce vin ieftin care, împreună cu o plantă cu același nume, erau ingerate cu mare plăcere pentru că oferea incredibile “halucinații spirituale”. Așa cuvântul a fost transmis în latină ca sinonim pentru “viziune profetică”. Cuvântul latin vaticinor înseamnă „a prezice, a profeți” de la vatis „poet, profesor, oracol”.
Secole mai târziu, acel deal a fost locul unui circ a cărui principală atracție era lapidarea oamenilor și potrivit legendei, chiar acolo a fost executat Sfântul Petru, răstignit cu capul în jos și îngropat în apropiere.
Constantin, a fondat acolo un sanctuar atunci când locul era deja cunoscut sub numele de Dealul Vaticanului. Câteva secole mai târziu, palatul papal a fost construit acolo și așa se face că Vaticanul, un cuvânt de origine etruscă și care corespunde unei zeițe păgâne și a unor senzații mistice de halucinații și profeții, dă acest nume chiar inimii Bisericii.

Imagine a zeiței etrusce Vatika care păzea necropola sau orașul morților, unde se află astăzi Vaticanul.” SURSA

ARHIVĂ: VATICAN: Cum se traduce România în limba latină? Dacoromania! Dicționarele online nu știu asta. Nici dacoromanii!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s