CRAIOVA: Oltenii din toate zările, uniți-vă pentru monumentul Castelul de Apă!
INSIDER: „Ieri am trimis pe adresa Direcției pentru Cultură a județului Dolj cererea de clasare ca monument istoric a Castelului de Apă din incinta Spitalului Militar din Craiova.
Conform legii, din acest moment orice acțiune de distrugere a acestei clădiri este oprită până când va exista o decizie definitivă a Ministerului Culturii cu privire la statutul său. Evident, autoritățile pot considera că nu sunt întrunite condițiile de clasare și pot lăsa proprietarul clădirii să dispună după bunul plac.
Și totuși, conform Ordinului Ministrului nr. 2260 din 2008 cu privire la normele de clasare a monumentelor istorice, clasarea unui imobil se realizează evaluând (a) criteriul vechimii, (b)criteriul referitor la valoarea arhitecturală, artistică şi urbanistică, (c)criteriul referitor la frecvență (raritate şi unicitate) și (d) criteriul referitor la valoarea memorial-simbolică.
Cred că este clar pentru toată lumea că Turnul de Apă îndeplinește toate aceste criterii prevăzute de lege, ceea ce îl face să merite cu prisosință statutul de monument istoric protejat.
Nu_în_ultimul_rând, trebuie să observăm că Ministerul Apărării Naționale nu are nevoie de el (din moment ce dorește să-l demoleze). Asta înseamnă că noi, cetățenii orașului trebuie să ne mobilizăm, să-l scoatem din spatele sârmei ghimpate și să-l redăm craiovenilor.
P.S. Adaug aici „schița de plan a orașului Craiova”, copie după un document de la 1903, în care Castelul de Apă este deja prezent în incinta Spitalului Militar.” SURSA
„Pun aici trei imagini. Primele două sunt ale aceluiași obiectiv: un castel de apă din Chicago, construit în 1869. Evident, acum nu mai folosește municipalității cu funcția sa inițială (de a oferi un loc înalt pentru a supraveghea incendiile și de a asigura o rezervă de apă), ci găzduiește o galerie de artă dedicată artiștilor locali.
Aceste două imagini scot în evidență grija pe care i-a purtat-o autoritatea orașului, ceea ce a făcut ca turnul să rămână în picioare, deși zona este înțesată de zgârie nori. Mai precis, deși valoarea terenurilor din zonă este foarte ridicată, deși – fără îndoială – au existat presiuni pentru ca turnul să fie demolat, iată că a rezistat. Iar astăzi este un reper pe harta punctelor de interes de care dispune orașul.
De ce spun asta? Pentru că și la Craiova avem un castel de apă construit la 1889, deci doar două zeci de ani mai târziu (vezi cea de a treia fotografie). Atitudinea serioasă și responsabilă față de această construcție ar fi reabilitarea sa, urmată de schimbarea destinației într-un punct muzeal căruia i s-ar putea adăuga și un spațiu expozițional, mai ales că în Craiova nu avem prea multe. Nu ar fi greu, chiar există și fonduri europene dedicate pentru exact astfel de acțiuni…
Cu toate astea, proprietarul Castelului de Apă (Ministerul Apărării Naționale) intenționează să-l demoleze, motivând că … și-a îndeplinit norma de funcționare și este momentul să fie casat. Hmmm … Ciudată viziune din partea unui minister care ar trebui să înțeleagă că apărarea națională nu înseamnă doar apărarea teritoriului național ci și apărarea culturii naționale.
Poate vi se pare că nu există agresiuni la cultura națională? Ei bine există, iar intenția ministerului apărării este un astfel de exemplu. Domnule ministru Ciuca, sunteți și parlamentar al județului Dolj? Implicați-vă și salvați de la demolare această frumoasă clădire.” SURSA
Sa va fie rusine!!!!!!!
Se dau pe spaga TOATE spatiile verzi dintre blocuri, s-au ridicat constructii anapoda, STRAMBE, in diagonala cu celelalte, blocuri „noi” care acopera si spatiul versde SI TROTOARUL!!!!!!!!!
Nu mai avem spatii verzi !!!!!!! Deschizi geamul si la cativa metri este blocul vecin!!
Daca tot le dati pe spaga, mai nenorocitilor de angajati din Primarie… macar sa le faceti frumos, in linie cu celelalte cladiri „comuniste”…………. Unde-i estetica, pe cate mii de euro dati APROBAREA de URBANISM ??!!! Unde-i privelistea panoramica??! Peste tot unde e putin de spatiu, apare o cladire ca balega IN MIJLOCUL DRUMULUI, in hotie :
s-au facut acte false de chipurile proprietari… care construiesc tot ce vor, UNDE vor, cum vor… DE CAND SPATIUL PUBLIC SE DA LA VANZARE???
Rusine!
ApreciazăApreciază
25 iunie 2021 la 20:40