PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

FANTOME PE OLX: „Eu am fost doar pe jumătate fraier. Atenție la cumpărătorii grăbiți!”


INSIDER: „CUM ERA SĂ-MI IAU AZI ȚEAPĂ CU OLX – citiți și dați mai departe, că poate îi ajută pe alții! Eu am fost doar pe jumate fraier, dar norocul meu că am avut reflexul de a mai întreba pe cineva.

Ce s-a întâmplat:

1. Am listat un produs la vânzare, nu prea scump, nu prea ieftin, în cazul ăsta niște ochelari de schi. De regulă nu las numere de telefon la anunțuri; cine vrea să-mi scrie, îmi scrie pe OLX, aia e. (Precizez asta, fiindcă mi se pare important să poți reclama la OLX un țepar, iar dacă ai comunicarea cu el doar acolo o poți face.)

2. În mod bizar, am fost contactat legat de produs pe WhatsApp. M-am mirat, fiindcă nici nu știam că era telefonul pus la anunț. Persoana de la celălalt capăt al firului a încercat să negocieze, i-am spus că nu e cazul, dar ca să fiu de bună credință, îi dau transportul din partea mea. Produsul era listat la 350 RON.

3. Deîndată ce i-am spus că-i ofer transportul, persoana respectivă mi-a sugerat să facem livrarea prin sistemul OLX și mi-a dat rapid un printscreen despre procedeu; eu trebuia practic doar să editez anunțul și să activez livrarea prin OLX, ceea ce am și făcut. Aici trebuia să mi se fi aprins beculețele, că dacă-i oferi cuiva transport, lui nu ar trebui să-i pese prea mult cum o faci. Dar nu m-am prins, am modificat anunțul, i-am spus și foarte rapid mi-a trimis un link, de pe care aș fi activat eu transportul. Și aici trebuia să fi cuplat, că nu ar trebui să-ți trimită persoana în cauză link-ul, ci să-l găsești în contul de OLX.

4. Fraier cum sunt, am verificat contul de OLX, n-am găsit nimic, mi-am spus ”hm, o fi un delay” și am purces pe link-ul care mi se dăduse. Mi-a apărut întâi o așa-zisă ”confirmare de plată” cu o adresă de livrare, dar n-am bănuit nimic legat de link, care era pe un domeniu ciudat, ”olxro.trackings.store” . Da, știu, sunt bou. Asta e.

5. După pasul ăsta, mi-a apărut un ecran unde mi-era afișată suma și mi se cereau datele card-ului meu. M-am apucat să completez cu elan tovărășesc și aici, până când mi-am zis ”bă, sunt bou, ce dracu’ fac eu aici; de ce mi se cer mie datele de card, ca și când aș plăti eu ceva???”. Aici m-am oprit, am șters datele și am făcut postarea inițială pe Facebook, în care întrebam dacă știe lumea de scam de genul ăsta. Mi s-a confirmat că da.

6. Între timp, persoana de la celălalt capăt al firului devenise nerăbdătoare și m-a întrebat dacă am reușit. Am întrebat-o unde e graba și și-a cerut scuze. Apoi i-am scris că mi se pare bizar să mi se ceară datele de card și nu am primit nici un răspuns. Mi-a scris totuși de pe alt număr, scuzându-se că ”a rămas fără baterie”. I-am pus aceeași întrebare. Seen, zero răspuns, aici s-a încheiat comunicarea.

Încerc să-mi dau seama dacă ajută cu ceva să fac o plângere oficială în sensul ăsta. De asemenea, o să încerc să iau legătura cu OLX Romania, să văd dacă-i ajută pe ei cu ceva informația asta.

Ce e de reținut aici:

– persoanele care folosesc metoda asta se bazează pe faptul că oamenii nu prea sunt familiarizați cu sistemul de expediție al OLX
– folosesc presiunea pentru a grăbi lucrurile și pentru a te face să fii neatent
– pentru cineva care nu are exercițiul să verifice detalii precum domeniul web, landing page-ul pentru link-ul pe care-l dau poate fi foarte bine de la OLX
– insistența și graba pot fi indicii

Aveți grijă de voi și spuneți-le și altora să fie atenți! Dați mai departe dacă socotiți că ajută pe cineva. Merci pentru atenție! #ȚeapăOLX #OLXscam” SURSA

INSIDER 2: „Mare atenție la țepari!
Zilele trecute m-a contactat o persoană pe un site de anunțuri, mai exact olx.ro, aceasta dorea să cumpere de la mine un produs pe care îl aveam la vânzare. M-a întrebat într-un mod civilizat dacă mai este valabil anunțul, dacă este nou produsul, totul să pară că ar fi interesat. În cele din urmă a ajuns acolo unde voia să ajungă de la bun început, datele cardului meu!!!!! Se poate vedea și din mesaje că această persoană vrea să se folosească de transportul celor de la OLX, mă întreabă la ce bancă am cardul și după aceea îmi trimite un link pe care să îl accesez și să bag datele cardului meu!!! Mare atenție!!!
https:olxro-safe.online/get/?id este un site fantomă care nu are legătură cu OLX ul, dacă îl accesezi și introduci datele cardului, acestea vor fi furate și folosite de către altcineva.
Persoana în cauză folosește un dialect necorespunzător “parcă folosește google translate”.
Aceasta găsește scuze cum că ar fi bolnavă și se poate întâlni doar cu curier ul.
Dacă vede că te-ai prins îți dă block!!!

Întâmplarea este personală, nu este copiată de la nimeni.

Vă rog să distribuiți pentru că sunt multe persoane care nu știu să folosească cardul in mediul Online!!!

Să aveți Sărbători Liniștite și fără incidente!!!!” SURSA

ARHIVĂ: ESCROCHERIA APEX: Mesaje cu suprataxare inversă ascunse pe factură și protejate de DIGI/RDS?

2 responses

  1. Pingback: MOMELI PE EMAIL: Verificați adresa expeditorului și NU mușcați din orice alertă! | infoINSiDER.ro

  2. Tudor

    Salut. In seara asta eram sa o pateac si eu pentru un router amarat. Aceeasi graba, aceeasi insistenta…dar mie ce mi-a atras atentia a fost un mesaj in rusa scapat din intamplare: „Модете ознакомится с тем как это работает”, care cica ar insemna „Modete va face cunoștință cu modul în care funcționează”. Grija mare la ticalosii astia. Bafta

    Apreciază

    29 decembrie 2020 la 02:57

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s