PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

AUSTRALIA: 500 de milioane de animale au murit incendiate!


INSIDER: „Australia arde. Peste 11,3 de milioane de hectare de pământ ars…” SURSA

N.R.: Australia este un continent cu o suprafața de 9,6 milioane km² și o faună deosebită: 83 % din mamifere, 89 % din reptile, 90 % din pești și insecte, precum si 93 % din amfibieni sunt endemice continentului australian. 

DANIEL IONIȚĂ (profesor univ. și traducător de origine română din Sidney, Australia): “Eu cred că, da, clima se schimbă, NU sunt un negaționist, care să își țină capul în nisip ca struțul, când dovezile de schimbare sunt clare (…). DAR în Australia, schimbarea climei, seceta și căldurile mai mari (dar nu cele mai mari din istoria Australiei) reprezintă doar o parte din cauză.

[Mai multe] din cauzele acestor incendii fără precedent se găsesc undeva în urma cu 20 de ani. Atunci, diferite guverne (federale și la nivel statal) au decis să aplice politici „verzi”. Adică să închidă multe din drumurile neasfaltate din parcurile naționale, pentru totdeauna, „pentru ca să nu mai fie folosite de turiștii și campiștii cu vehicole 4×4″, ceea ce era o tradiție în Australia. DAR închiderea acestor drumuri înguste și neasfaltate a dus la închiderea accesului pentru acțiunile de prevenție a focurilor. [Inainte] Brigăzile de Pompieri mergeau în fiecare an, în sezonul rece, și strângeau lemnele căzute, și apoi ardeau CONTROLAT multe zone de legăură între păduri – pentru ca în caz de incendiu, focurile să nu se răspândească, să nu „sară” peste șosele, sau dintr-o zona într-alta.

Făceau de fapt ceea ce Aborigenii făcuseră timp de mii și mii de ani în urmă. Ardeau preventiv în sezonul rece, pentru ca în sezonul cald și uscat (Noiembrie – Februarie) să nu fie pericol de focuri devastatoare ca acestea.

Acum… închiderea parcurilor naționale pentru vehicule a făcut ca doar aproximativ 20-30% din arderile preventive să mai aibă loc. Ca urmare, s-au adunat pe solul pădurilor de eucalipt (care are frunze cu uleiuri și hidrocarburi aromatice) multe frunze uscate, care nu se degradează așa de repede ca frunzele din pădurile de fag etc din Europa. Nici lemnele căzute, crengi uscate etc. nu au mai fost adunate.

Fermierii și Brigazile de Pompieri Voluntari din zonele rurale au vorbit de mult despre acest pericol. Dar nimeni nu i-a ascultat, fiindcă toate guvernele au decis în favoarea politicii „verzi”: adică să nu te atingi de parcurile naționale, să lași totul acolo așa cum este, ca să se „recicleze natural”. Numai că Australia nu este Europa. Iar Aborigenii, care trăiau aici cu 60 000 de ani înainte să vină europenii (…) știau exact ce făceau atunci când foloseau arderi preventive și controlate, în sezonul rece, când nu era pericol de răspândire a focului.

Sigur, condițiile de secetă prelungită (cauzată probabil de schimbarea climei) au favorizat startul incediilor. DAR gravitatea lor se datorează și politicilor din ultimii 20 de ani.

[Eu,] în loc sa mai ascult la tot felul de „formatori de opinie” și politicieni, am început să citesc ce scriu Pompierii Rurali, fermierii din zonele respective și localnicii de acolo. Care de ani și ani de zile tot încearcă să se plângă la guvern să schimbe politica, dar nimeni nu i-a ascultat. Acum este clar?” SURSA

ARHIVĂ: DINCOLO DE MIRIȘTI: „Noi, bolnavi, dăm foc pentru a ne bucura de fum” *** INIMA FRANȚEI: 800 de ani de istorie au ars într-o oră. O plâng pământeni de pretutindeni!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s