PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

MNAC: Colecția de artă Renault este prezentată pentru prima dată în România!


INSIDER: „Muzeul Național de Artă Contemporană și-a lansat noul sezon expozițional de primăvară 2019.

De obicei un muzeu pustiu, la vernisaj, în sfârșit, „coadă la artă”.

Colecția de artă Renault este prezentată pentru prima dată în România.

O nouă viziune artistică este prezentată în scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka: cea a sculptorului Raphaël Zarka. Retrospectiva Yvonne Hasan prezintă o imagine de ansamblu a unei vieți artistice prea puțin cunoscute. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu. Street art pe scările interioare ale muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

Colecția de artă Renault are un profil original, cu o

dimensiune specială. S-a constituit treptat, începând din 1967, conform unui principiu profund novator – într-o epocă în care audiența artei contemporane era încă relativ redusă –, grație unei strânse colaborări cu artiștii timpului. În anii ’60, unii dintre aceștia începeau să fie interesați de instrumentele lumii industriale, aflate în plină dezvoltare. În acest context, compania oferea artiștilor rezidențe la unul dintre sediile sale. Operele realizate în acest cadru reveneau, în parte, artistului, restul rămânând în posesia companiei. Astfel, colecția cuprinde în prezent peste trei sute de lucrări ale unor artiști din mai multe țări și cu practici diferite, printre ei numărându-se atât o serie de figuri importante ale istoriei artei, cât și tineri artiști contemporani emergenți. 

Proiectul URBAN STEPS, realizat în parteneriat cu MOLOTOW – brand dedicat realizării celor mai performate produse pentru Urban & Street Art –, adună laolaltă cele mai răsunătoare 20 de voci ale street art-ului românesc, de la începuturi și până în prezent, într-o lucrare murală desfășurată pe 500 de metri pătrați, pe care o puteți descoperi, pas cu pas, pe scările interioare ale Muzeului Național de Artă Contemporană. URBAN STEPS marchează 20 de ani de artă urbană în România. Fenomenul Graffiti a luat amploare la începutul anilor ’98, în paralel cu muzica rap autohtonă, fiind catalogat ca o mișcare de tip Guerrilla Art. Între timp, scena graffiti-ului românesc a crescut și s-a omogenizat prin diversele concursuri, festivaluri urbane, lucrări murale stradale legale (sau nu), cât și prin expoziții și proiecte de profil. URBAN STEPS este primul proiect complex de Urban & Street Art, curatoriat și găzduit de o instituție muzeală de artă din România. Adresa: Palatul Parlamentului. Str. Izvor 2-4, aripa E4. (Intrarea se face prin Calea 13 Septembrie). Program: miercuri-vineri, 12-20. DETALII

ARHIVĂ: MNAC: „Până să ajungi la muzeu, trebuie să treci un lac adânc și câteva sute de gropi, dar le poți declara opere protejate de artă stradală contemporană!” *** VIITORUL NOSTALGIEI: „Oare ce-i lipseşte MNAC pentru ca vizitatorii să-i treacă pragul mai des?”

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s