PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

OUG: Covrigul, micul dejun naţional la români, înlocuit cu tradiţionalele „răbdări prăjite”!


istoria-covrigilor2INSIDER: „Covrigul este micul dejun naţional la români cu perspectiva sumbră de a fi scos din meniu şi înlocuit cu tradiţionalele „răbdări prăjite”. Deşi în România „nu umblă câinii cu covrigi în coadă”, cred că ar fi „nice” ca, pe lângă Halloween, Valentine’s Day, „No pants Day” şi alte americănisme, să adoptăm şi să ne bucurăm de Ziua Naţională a Covrigului (26 aprilie). Cu o petiţie online şi cu puţin noroc, chiar 1-2 zile libere şi/sau weekend prelungit să mâcăm (obligatoriu!) covrigi, eventual chiar cu tichete speciale pentru covrigi ca bonus la salariu, şi să facem dansul pinguinului. Măcar bugetarii şi copiii!”

istoria-covrigilor„Despre covrigi, legendele spun că au fost inventați în anul 610 de către un călugăr italian, fiind folosiți drept răsplată pentru copiii care învățau rugăciunile. Micile fâsii de aluat copt erau încolăcite sub forma unor brațe încrucișate în rugăciune iar găurile reprezentau Sfânta Treime. Ele erau denumite simplu „pretiola” (mici recompense). Văzuți ca un simbol al norocului, prosperității și împlinirii spirituale, covrigii și-au păstrat semnificațiile originale și sunt încă folosiți în diverse tradiții și cu ocazia diverselor festivaluri. În SUA, covrigul este celebrat în fiecare an pe 26 aprilie, de Ziua Națională a Covrigului”.

Etimologie: În limba română cuvântul “covrig” provine din bulgărescul „kovrig”, iar “simigerie”, din turcescul “simitci” – persoana care prepară sau vinde covrigi. De asemenea, termenul “colac” (un fel de paine impletita, in forma de inel) este imprumutat din slava veche – “kolaci”. (Sursa)

ARHIVĂ: RĂBDĂRI PRĂJITE: Covrigi pentru bogaţi, în stânga. Bugetarii şi pensionarii, la coada din dreapta!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s