PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

SPAŢIU CENZURAT: „Lucrarea e o satiră brutală la adresa celor care nu pun preț pe spațiul public. Lucrarea nu e despre parcări, ci despre oameni!”


parcare-spatiu-expandat-11img_6309 img_6301 „Zona gri” este tema celei de-a șasea ediție a proiectului „Spațiu expandat” (12 octombrie – 15 noiembrie) care își propune pe lângă realizarea unor serii de intervenții temporare în spațiul public bucureștean produse sau performate de artiștii Dan Acostioaei, Mihai Balko, Radu Boeru, Elana Katz, Monotremu, Miklos Onucsan, și cinci lucrări video comisionate artiștilor Florin Bobu, Simion Cernica, Grupul H.arta, Hans van Houwelingen, Vasile Leac. (DETALII)

Radu Boeru s-a remarcat înainte de deschiderea oficială de pe 12 octombrie. În noaptea de luni, 10 octombrie, el a împânzit orașul cu marcaje pentru locuri de parcare  și stâlpi pe care scria „Loc de parcare privat” în spații publice ca: pista de bicicletă de pe Calea Victoriei, treptele din fața bisericii Kretzulescu, trotuarul din fața Muzeului Național de Artă. Intervenția a născut comentarii și controverse – autoritățile, bicicliștii și alți trecători au reacționat la acest statement subtil dar în același timp puternic.

parcare-spatiu-expandat-5 parcare-spatiu-expandat-8 parcare-spatiu-expandat-2 parcare-spatiu-expandat-12 parcari-spatiu-expandat-1

RADU BOERU: „Pe scurt, lucrarea e o satiră brutală la adresa celor care nu pun preţ pe spațiul public, încercând să „muște” cât pot din el, să-l folosească sau să-l mutileze după bunul lor plac. La adresa celor care aduc negocierea între spațiul public și spațiul privat într-o zonă gri, de unde cu greu mai poți ieși. Ca motiv, am ales locul de parcare impropriu denumit „privat”, pentru că reprezintă un factor principal în diminuarea și urâțirea spațiului nostru comun.

parcare-spatiu-expandat-9 parcare-spatiu-expandat-10 parcare-spatiu-expandat-6(…) Azi dimineață, la sesizarea unor cetățeni refractari, inflamați pe degeaba sau doar fără simțul umorului, acele semne, care nu deranjau nici traficul pietonal, nici cel rutier, au fost scoase din instalații. Lucrarea nu e despre parcări, ci despre oameni, despre relația cu spațiul public. Care se degradează de la un an la altul, iar efectele sunt vizibile. La fel ca și parcările, menite să deranjeze doar conceptual, nu și fizic. Se pare că au deranjat și fizic, deși încă nu realizez de ce.” (DETALII)

judit-balkoimg_6282Ce spun artistii despre instalatiile care imitau parcari ilegale pe Calea Victoriei? Inlaturarea de catre Primaria Capitalei a locurilor de parcare desenate pe pista de biciclete de pe Calea Victoriei si de pe alte spatii pietonale din oras, de fapt instalatii artistice, reprezinta o masura abuziva si pripita, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro, Judit Balko, managerul proiectului in cadrul caruia au fost facute instalatiile temporare. Judit Balko spune ca astfel de reactii ale autoritatilor vor inchide si mai mult, pe termen lung, posibilitatile de manifestare in spatiul public. (SURSA)

ARHIVĂ: SPAŢIU EXPANDAT: „Dacă oamenii se tem de timp, timpul se teme de artă!” *** LOC DE DAT CU CAPUL: Şase artişti plastici, agresaţi din curiozitate primitivă! *** ANTITEZĂ: Lucrarea „Strada” a fost furată! Acum spaţiul se numeşte „Mâini, buzunare, portofele”! *** EXPOZIŢIE: „Spaţiu Expandat”, un proiect de artă contemporană în spaţiul public

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s