PASIUNI: Uimitoarea „Mimosa pudica”, o companie veselă pentru pesimişti. Definiţi sensibilitatea!
INSIDER: „Mimosa pudica, cunoscută și sub numele de planta sensibilă sau planta timidă/ rușinoasă, este o plantă tropicală din familia Fabaceae, originară din America de Sud. Ceea ce o face remarcabilă este reacția sa la atingere: frunzele sale se pliază şi se închid atunci când sunt atinse sau scuturate, revenind la poziția inițială după câteva minute. Această caracteristică a dus la poreclele sale comune, cum ar fi „nu mă atinge” sau „planta ruşinoasă”. Este o plantă târâtoare, cu tulpini lemnoase și frunze compuse, formate din mai multe perechi de foliole. Când este atinsă, frunzele se pliază și se închid, ca mecanism de apărare împotriva animalelor erbivore. Originara din America de Sud, a fost introdusă și s-a naturalizat în multe alte regiuni tropicale și subtropicale din lume. Este cultivată ca plantă ornamentală pentru curiozitatea oferită de reacția sa la atingere. În plus, Mimosa Pudica prezintă și un alt tip de mișcare a frunzelor, numită „somn” sau mișcare nyctinastică, în care frunzele se închid noaptea și se deschid dimineața. Această plantă a fost studiată de-a lungul timpului pentru mecanismele sale unice de mișcare rapidă a frunzelor.
O singură floare supraviețuiește mai puțin de o zi și, de obicei, moare complet până a doua zi. Florile de M. pudica sunt foarte fragile și moi. Capitelele globoase până la ovoide au un diametru de 8-10 mm (excluzând staminele). La o examinare atentă, se observă că petalele buchețelelor sunt roşii în partea superioară, iar filamentele sunt de culoare roz până la lavandă. Polenul este circular, cu aproximativ 8 microni în diametru. Fructul este alcătuit din ciorchini de două până la opt păstăi, lungi fiecare de 1-2 cm acestea fiind țepoase pe margini. Păstăile se împart în două până la cinci segmente și conţin semințe de culoare maro pal, lungi de aproximativ 2,5 mm. Rădăcinile plantei Mimosa pudica creează disulfură de carbon, care împiedică creşterea anumitor ciuperci patogene și micorizale în rizosfera plantei. Acest lucru permite formarea de noduli pe rădăcinile plantei care conțin diazotrofe endosimbiotice, care fixează azotul atmosferic și îl transformă într-o formă utilizabilă de către plantă.
Din mimoză se fac numeroase produse, majoritatea utilizate în cosmetică, datorită beneficiilor pe care le are asupra pielii. Pe piaţă, în special in magazinele naturiste, se găsesc uleiul esențial de mimoză sau pudra de mimoză. Mai multe studii au arătat numeroase substanțe biochimice implicate in contractilitatea frunzelor. Testarea fitochimică preliminară a extractului de frunze de Mimoza pudica a arătat prezența componentelor bioactive, cum ar fi terpenoide, flavonoide, glicozide, alcaloizi, chinine, fenoli, tanini, saponine şi cumarine, compuşi cu numeroase beneficii pentru sănătate. Mimoza stimulează producția de colagen, aceasta fiind şi una din explicațiile pentru rapiditatea cu care vindecă rănile fără a lăsa cicatrici. Produsele cu extract de mimoză sunt destinate tratării următoarelor afecţiuni, cu recomandarea medicului: acnee, mâncărimi şi iritații, arsuri de gradul II şi III, zona zoster, dermatoze, psoriazis, alergii cutanate, pete şi roseață, herpes. De asemenea, uleiul esențial de mimoză poate fi folosit in aromaterapie pentru a diminua stresul, depresia şi a crește libioul. În plus, sunt dovedite proprietățile antibacteriene şi antifungice ale mimozei – in urma cercetărilor cu diferite concentrații pe diferite ciuperci si bacterii, s-a dovedit a fi foarte eficientă în controlul acestora.” DETALII












Pingback: I, HUMAN, ARCUB: Instalație interactivă care transformă empatia vizitatorilor în lumină laser ce influențează procese biologice vitale unor microorganisme | infoINSiDER.ro
Pingback: ÎNCĂPĂȚÂNARE: Omul bun și pomul copt, aștia n-or avut noroc! | infoINSiDER.ro