PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

ASTĂZI: Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, prima confruntare pe o scenă de teatru. După 83 de ani!


INSIDER: „Mircea Eliade a scris „Maitreyi” dupa ce a fost dat afara din casa familiei Narendra Sen. Ea a scris „Dragostea nu moare” ca raspuns, revoltata de aparitia romanul lui si de toate fanteziile de amor pe care le marturiseste si care o au ca personaj central. Fiecare a transpus subiectiv ceea ce sufletul sau a trait la o intensitate paroxistica, dincolo de reguli, prejudecati, religie, cultura. Spectacolul are la baza o dramatizare dubla, realizata dupa romanul „Maitreyi” de Mircea Eliade, cu interventii din „Dragostea nu moare” de Maitreyi Devi. Este prima data cand aceste doua puncte de vedere se intalnesc pe o scena de teatru.”

Regia: Chris Simion, Coregrafia: Carmen Pesantez, Scenografia: Adina Mastalier, Cu: Maia Morgenstern, Ailyin Cadir, Vlad Zamfirescu, Doru Ana, Anca Sigartau, Jasmine Iliescu, Carla Maria Teaha, Marius Chivu, Radu Micu, Teodora Garofil. Locaţia: Teatrul Tineretului Bucureşti (Palatul Naţional al Copiilor din Bulevardul Tineretului, numarul 8-10, sector 4, Bucuresti).

Maitreyi Devi (1914-1990) a fost o poetă și romancieră născută în statul indian Bengal. A fost fiica filosofului Surendranath Dasgupta. Versurile ei au fost elogiate de Rabindranath Tagore. În 1929, Maitreyi Devi l-a întâlnit pe scriitorul român Mircea Eliade, care studia sanscrita cu tatăl ei și era găzduit de acesta.

POVESTEA: Mircea Eliade şi Maitreyi, o iubire imposibilă

Un răspuns

  1. Maitreyi

    Spectacolul nu s-a ridicat la nivelul cartii, nici nu avea cum. …
    Decorurile si atmosfera bune spre foarte bune, iar cateva dintre momentele de dans au fost chiar magice.
    In ciuda distributiei „pompoase” jocul actorilor mi s-a parut cam rece nereusind sa transmita emotia care vibreaza in cartea lui Eliade…
    O parte din vina a fost si a spectatorilor care au uitat ca trebuie sa-si inchida telefoanele mobile. Perechea din fata mea avea suplimentar o punguta fosnitoare (cu pateuri cred!) precum si sticlutele aferente (cu ceva carbogazos!) pe care le tot fosneau si fasaiau cand iti era lumea mai draga si simteai ca te loveste emotia… Acum nu poti sa ceri nimanui sa stea 2 ore intregi fara sa manance si sa bea… Bine ca nu au vrut si la wc! 🙂

    Apreciază

    26 aprilie 2012 la 19:17

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s