CIULINUL DE BALTĂ: Fruct bogat în proteine, grăsimi vegetale, zaharuri, vitaminele B1, B2, C, calciu, fosfor și fier
INSIDER: „Caltropul de apă este oricare dintre cele trei specii existente ale genului Trapa natans, Trapa bicornis și Trapa rossica, pe cale de dispariție. Mai este cunoscută şi sub denumirea de ciulini de baltă, cornaci, draci de baltă, nuci de baltă, colții-dracului, fructul-dracului, nucă de bivoliță, nucă de liliac, păstăi de diavol, nucă de limbă, nucă de mustață, nucă de singhara sau castan/ alune de apă. Miezul acestui fruct este bogat în proteine, grăsimi vegetale, zaharuri, vitaminele B1, B2, C, calciu, fosfor și fier.
Speciile sunt plante acvatice anuale plutitoare, care cresc în apă dulce cu mişcare lentă de până la 5 metri adâncime, originare din părțile temperate calde ale Eurasiei şi Africii. Ele poartă fructe în formă de ornament, care în cazul T. bicornis seamănă cu capul unui taur sau cu silueta unui liliac zburător. Fiecare fruct conține o singură sămânță foarte mare, cu amidon. T. natans şi T. bicornis au fost cultivate în China și subcontinentul indian pentru semințele comestibile de cel puțin 3.000 de ani.
Tulpina scufundată a caltropului de apă atinge o lungime de 3,7 până la 4,6 metri, ancorată în noroi de rădăcini foarte fine. Are două tipuri de frunze: frunze fin împărțite, sub formă de pene, purtate de-a lungul tulpinii, și frunze plutitoare nedespărțite, purtate într-o rozetă la suprafața apei. Florile albe cu patru petale se formează la începutul verii și sunt polenizate de insecte. Fructul este o nucă de 1 cm. Semințele pot rămâne 2 viabile până la 12 ani, deși majoritatea germinează în primii doi ani.
Numele generic Trapa este derivat din cuvântul latin pentru, ciulin „, calcitrappa, la fel ca și un alt nume comun pentru caltropul de apă. Numele plantei în japoneză este hishi, un cuvânt care este folosit şi pentru a însemna „o formă de diamant sau de pastilă, un romb”. Grupul de producție Mitsubishi îşi ia numele și logo-ul de la caltropul de apă.
Se numeşte Shringataka în sanscrită, care este prescurtat în Shingara în limba hindi.
Până în 1880, a fost posibil să cumpărăm castane de apă în pieţele din toată Europa. În nordul Italiei, nucile erau oferite prăjite, la fel cum se vând și astăzi castane dulci (Castanea sativa). În multe părţi ale Europei, caltropul de apă a fost cunoscut şi folosit pentru hrana oamenilor până la începutul secolului al XX-lea. Astăzi, însă, este o plantă rară în Europa. Există mai multe motive pentru aproape dispariţia sa, cum ar fi fluctuațiile climatice, modificările conţinutului de nutrienți al corpurilor de apă și mai ales drenajul multor zone umede, iazuri și lacuri.
Se numeşte Shringataka în sanscrită, care este prescurtat în Shingara în limba hindi.
A fost introdus în statul american Massachusetts în jurul anului 1874, plantat în grădina botanică a Universității Harvard. În scurt timp Caltropul de apă a fost declarat o specie invazivă din Vermont până în Virginia şi este clasificat ca buruiană nocivă în Florida, Carolina de Nord şi Washington, crescând sălbatic pe căile navigabile. În 1956, T. natans a fost interzis pentru vânzare sau expediere în Statele Unite, cu amendă și/sau închisoare. Această lege a fost abrogată de HR133 (Al 116-lea Congres al Statelor Unite (2019-2020)) la 27 decembrie 2020.
În Australia în statul New South Wales, caltropul de apă a fost declarat buruiană dăunătoare.
China și Coreea sunt cei mai mari producători de castane din lume. Caltropul de apă gătit poate fi consumat ca o gustare de sine stătătoare, uneori ușor sărat, sau poate fi amestecat în cartofi prăjiți, umplut în găluște sau amestecat în mâncăruri de orez și legume. Semințele pot fi, de asemenea, prăjite și sunt o mâncare stradală preferată în Taiwan. Se pot consuma fierti, fripti, murati sau conservati; cruzi sunt destul de periculosi, căci pot forma la suprafață trematode care transmit fasciolopsis, viermi intestinali deosebit de periculoși.
În Romania, ciulinii de baltă cresc pe canalele Deltei Dunării. Fructele lor se coc în septembrie și sunt împrăștiate în mare.
Castanele de apă sunt bogate în amidon, fibre alimentare, aminoacizi esențiali și anumite tipuri de fenolici și minerale și au prezentat o serie de bioactivități, cum ar fi capacități anticancerigene și antioxidante. Castanul de apă posedă proprietăți hipoglicemiante și scădere a tensiunii arteriale, pentru tratarea alcoolismului, pentru ameliorarea simptomelor de febră. Specialiştii spun că, în terapii de urgență, fructele de cornaci pot acționa ca un adevărat antivenin, fiind folosite în cazul muşcăturilor de şerpi şi de păianjen sau în tratamente antirabice şi antidiareice. Caltropul de apă a fost utilizat în diverse sectoare alimentare și nealimentare.
Efecte secundare ale castanelor de apă: Durerea de stomac, greața și/sau vărsăturile pot apărea la consumul excesiv. De asemenea, poate provoca balonare în unele cazuri.
COMENTEZI?