PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

COMUNA GOIEȘTI, DOLJ: Biserica Înălțarea Domnului, primul dintre cele două situri de epifanie din județ, un fel de Mecca a Olteniei pentru mai multe generații, de 100 de ani lăsată în paragină!


INSIDER: „Expediție în fostul sat „Crucile”, actual Gruița, din comuna Goiești, unde Biserica „Înălțarea Domnului” este unul dintre cele două situri de epifanie din județul Dolj (N.R.: al doilea este la Maglavit). Precum spune legenda: „Radu Ciobanu păzindu-și turma de oi prin locurile acestea, pe unde atunci era numai pădure seculară, a adormit sub niște copaci și în vis i s-a arătat îngerul care i-a zis „să faci Biserică!”. Dar mai înainte a cioplit 40 de cruci din trunchurile copacilor. Biserica a fost construită între anii 1751-1753 și timp de câteva secole a fost o Mecca a Olteniei.
Din anul 1922 a început părăginirea, acest proces agravându-se după anul 1941 odată cu depopularea constantă a satului Crucile. În urma cutremurului din 1977, construcția bisericii a suferit grave degradări.

onstrucția bisericii actuale, cu două turle, cu ziduri groase de circa jumătate de metru, cu fațada în stil brâncovenesc, mai există încă în picioare, cu interiorul dărăpănat și crăpat, cu turlele sparte, dezvelite, dar în picioare.
Pereții bisericii sunt foarte bogat ornamentați cu picturi religioase, cu imagini de ctitori, sfinți, inclusiv macheta bisericii la înălțarea ei, oramente vegetale si motive geometrice, repetate, totul de foarte buna calitate.
Zidurile groase și crucile făcătoare de minuni se află încă în ea, cruci pe care nu îndrăznesc nici răufacatorii să le distrugă sau să le fure.” SURSA

ARHIVĂ: MIRACOLUL DIN MAGLAVIT: Ce nu ar fi reușit Petrache Lupu fără Gigi Becali? Și invers!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s