PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

BIBLIOTECA NAŢIONALĂ: De Ziua Internaţională a Stiloului, unicul colecționar din România a plătit chirie să expună două ore „un eșantion”


PETRE CRĂCIUN: „4 noiembrie – „Ziua Internațională a Stiloului și Frumusețea scrierii de mână”.

Puțini știu că în prima zi de vineri a lunii noiembrie se aniversează – din 2012 – Ziua Internațională a stiloului. Este o inițiativă menită să mențină viu interesul pentru acest minunat instrument de scris, dar și pentru scrisul de mână, în general.

Iată de ce, în colaborare cu Biblioteca Națională a României, personal cu directorul acesteia, istoricul Adrian Cioroianu, vă propun ca această zi să fie marcată și la noi printr-un eveniment plin de semnificații la Biblioteca Națională a României din București, Bulevardul Unirii nr. 22 pentru o incursiune în istoria stilourilor românești – cu ce scriu scriitorii români contemporani sau alți oameni de cultură precum și despre reparatorii de stilouri, o lume aproape dispărută.

A fost prezent Alexandru Preda (și fiul său Tudor), cu stiloul și manuscrise care au aparținut tatălui său, scriitorul Marin Preda, scriitori care încurajează scrisul de mână și Ferdinand Tvers, ultimul reparator și artizan de stilouri din București (str. Colței nr.6).

Deschisă până la ora 16, la sala Buzunar 1 parter expoziția de stilouri românești din colecția Petre Crăciun, dar și instrumente de scris folosite de Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Ioan Aurel Pop, Alex. Ștefănescu, Varujan Vosganian, Adrian Cioroianu, Ion Cristoiu, Ștefan Mitroi, Răzvan Voncu, Horia Gârbea, Spiridon Vangheli și Augustin Buzura, a fost cu acces gratuit.

PETRE CRĂCIUN – Scriitor de literatură pentru copii. Laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor și autorul volumului ”Istoria și catalogul stilourilor românești”. SURSA

N.R.: Inventatorul stiloului, „Condeiul portăreț fără sfârşit, alimentându-se însuși cu cerneală” este Petrache Poenaru (1799-1875), pedagog, inventator, inginer și matematician român, membru titular al Academiei Române. Pentru că invenţia nu a fost, însă, produsă în serie, de aceea, titlul de inventator al stiloului este atribuit lui Lewis Edson Waterman.

„Niciodată în România nu s-a gândit cineva să fabrice un stilou care să-i poarte numele. Peste doi ani, se împlinesc 200 de ani.”

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s