ARCUL DE TRIUMF, 100 ANI: Glorie celor ce prin „lumina mintei și puterea sufletului” și celor ce prin „vitejia și jertfa lor de sânge” au pregătit și înfăptuit Unitatea Naţională!
INSIDER: „Arcul de Triumf este un monument situat în partea de nord a Bucureștiului, în sectorul 1, la intersecția şoselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu şi Alexandru Constantinescu. Monumentul, proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922, renovat în perioada 1935-1936, şi din nou renovat începând din 2014. El comemorează participarea României în Primul Război Mondial.
Arcul de Triumf are 27 m înălțime, cu o singură deschidere şi este de formă paralelipipedică. Machetele au fost executate de artiști plastici, iar pentru cioplirea marmurei de Ruşchiţa, pe lângă sculptorii autohtoni, s-a apelat și la un număr de zece sculptori din Italia.
Împreună cu Catedrala Încoronării din Alba Iulia, cu Mausoleul de la Mărăşeşti, cu Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, și cu Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I, Arcul de Triumf se numără printre monumentele care comemorează participarea României la Primul Război Mondial de partea Aliaților, la finalul căruia aproape toate teritoriile locuite de români s-au găsit pentru prima dată reunite la un loc. Arcul de Triumf nu este primul monument de acest gen ridicat în capitala României, el fiind precedat de câteva construcții provizorii cu semnificații asemănătoare, care au marcat, succesiv, victoria României în războiul de independență (1878), jubileul celor 40 de ani de domnie ai regelui Carol I (1906) şi revenirea familiei regale române din exilul de la lași (1918).
Pe Arcul de Triumf pot fi observate câteva elemente arhitecturale cu semnificație istorică:
• Inscripția centrală de pe frontonul faţadei de nord, care aminteşte de încoronarea Majestǎților Lor Regele Ferdinand și Regina Maria la Alba-Iulia: „LIBERATOR DE NEAM ȘI ÎNTREGITOR DE HOTARE PRIN VIRTUTEA OSTAȘILOR SĂI VREDNICI URMAȘI AI EROILOR CREȘTINĂTĂȚII FERDINAND I DOMN ȘI REGE AL ROMÂNILOR ȘI-A FĂCUT INTRAREA LA 16 OCTOMBRIE 1922 ÎN CETATEA SA DE SCAUN A BUCUREȘTILOR DUPĂ ÎNCORONAREA LA ALBA IULIA”
• Inscripţia centrală de pe frontonul faţadei de sud, care aduce aminte de victoria în Primul Război Mondial:,,DUPĂ SECOLE DE SUFERINŢE CREȘTINEȘTE ÎNDURATE ȘI LUPTE GRELE PENTRU PĂSTRAREA FIINŢEI NAȚIONALE, DUPĂ APĂRAREA PLINĂ DE SACRIFICII A CIVILIZAŢIEI UMANE, SE ÎNDEPLINI DREPTATEA ȘI PENTRU POPORUL ROMÂN, PRIN SABIA REGELUI FERDINAND, CU AJUTORUL ÎNTREGII NAȚIUNI ȘI GÂNDUL REGINEI MARIA”
• Inscripția centrală de pe frontonul faţadei de est, dedicată oamenilor politici și de cultură care au făcut posibilă Unirea:,,GLORIE CELOR CE PRIN LUMINA MINTEI ȘI PUTEREA SUFLETULUI AU PREGĂTIT UNITATEA NAŢIONALĂ”
• Inscripția centrală de pe frontonul faţadei de vest, care aminteşte de eroii de război care au luptat pentru Unire:,,GLORIE CELOR CE PRIN VITEJIA ȘI PRIN JERTFA LOR DE SÂNGE AU ÎNFĂPTUIT UNITATEA NAŢIONALĂ”
• Lista localităților unde s-au purtat bătălii în Primul Război Mondial, reprezentată chiar pe interiorul Arcului:,,CERNA”, „JIU OLT”, „DRAGOSLAVE”, „NEAJLOV”, „OITUZ”, „MĂRĂȘTI”, „MĂRĂŞEŞTI”, „RĂZOARE”, „VRANCEA”, „MUNCELU”, „COȘNA”, „BUDAPESTA”
• Mesajul Regelui Ferdinand, la 27 august 1916, cu prilejul intrării în război
• Proclamația către țară rostită de Regele Ferdinand la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922, cu prilejul încoronării ca Rege al României Mari
• Efigiile Regelui Ferdinand și Reginei Maria, pe faţada sudică
• Stema Regală a României (în forma ei veche, de dinainte de 1922, varianta mijlocie), reprezentată în două basoreliefuri simetrice aflate sub Arc
• Cifrul Regal al Majestǎții Sale Regelui Carol al II-lea, în timpul domniei căruia a fost construită forma actuală a monumentului
• Medalionul intitulat „Bărbăţia”, pe faţada de nord a Arcului, de sculptorul Ion Jalea, cu referire la deviza „Bărbăție și credinţă”.
• Medalionul intitulat „Credința”, pe faţada de nord, de sculptorul Constantin Baraschi
• Câteva date ale confruntărilor din Primul Război Mondial pe frontul românesc: (15 august 1916, 8 ianuarie 1918, 24 octombrie 1918, 10 noiembrie 1918)
Astăzi, Arcul de Triumf reprezintă unul din simbolurile binecunoscute ale capitalei României. Cu toate acestea, primarul Bucureștiului, Sorin Oprescu a declarat că Primăria nu deţine actul de proprietate pentru Arcul de Triumf.
Arcul de Triumf adăposteşte un mic muzeu, care poate fi vizitat doar cu anumite ocazii speciale. Vizitatorii pot vedea patru expoziții: Marele Război al Reîntregirii Neamului (fotografie și film), Heraldica Marilor Familii Boiereşti (efigii din bronz, fotografii), Arcul de Triumf în Imagini (fotografii, machete), Marea Unire de la 1918 (unde se găsesc și coroanele şi sceptrul regal reproduse; fotografii) și pot urca pe terasa superioară.” FOTO
ARHIVĂ: ENIGMĂ: Ce comori se ascund în Arcul de Triumf? Mult mai uşor îl vizitezi pe cel din Paris! OXO ARCUL DE TRIUMF: “In BANKSY we trust” “Without Limits”
COMENTEZI?