ALBEȘTI, TWISTER: Tornadă oltenească trasă la xerox din filmele americane
INSIDER: „Filmare șocantă cu prima mare tornadă Craiova, Șimnicul de Sus, Albești. Asemănare izbitoare cu filmul Twister.” SURSA
N.R.: Tornadele sunt perturbaţii atmosferice violente, de dimensiuni reduse, caracter turbionar și aspect de coloană îngustă care se roteşte foarte repede sau pâlnie întoarsă care atinge nivelul solului.
• Termenul de „tornadă” provine din latinescul „tonare” care înseamna „a tuna”. Majoritatea tornadelor din emisfera nordică formează vânturi care se învârt invers acelor de ceasornic, în jurul unui centru de presiune extrem de joasă, numite tornade anticiclonice, iar în emisfera sudică vânturile se învart în general în sensul acelor de ceasornic, numindu-se tornade ciclonice.
Twister-ele, aşa cum au ajuns să fie denumite, apar aproape fără nici un fel de avertisment, în orice moment din zi sau din noapte. De asemenea, se pot produce în orice lună a anului, în cazul în care există condiţii propice.
• Pentru ca un vortex – un vârtej de aer spiralat, de forma unei pâlnii – să fie clasificat drept tornadă, trebuie să fie în contact cu solul şi cu norul de furtună de deasupra acestuia. Traseul unei tornade are rareori mai mult de 250 m, dar pâlnia poate avea şi 1,5 km lăţime.
Clasificarea tornadelor se face conform scalei Fujita (numită şi Fujita-Pearson sau Scala-F) în functie de pagubele pe care le poate produce tornada:
1. Tornada F1 – Vântul are viteze între 115 si 180 km/h. Chiar şi aceste tornade pot să smulgă ţigle de pe acoperişuri şi să împingă de pe drum maşinile în mişcare.
2. Tornada F2 – Vântul are viteze între 181 si 250 km/h. Tornada poate smulge câteva acoperişuri de case şi distruge rulotele (locuinţele mobile) întâlnite în drumul său.
3. Tornada F3 – Vânturi cu viteze între 251 si 330 km/h. Sunt dezrădăcinaţi chiar şi arbori masivi, iar zidurile şi acoperişurile clădirilor solide sunt smulse precum nişte beţe de chibrit.
4. Tornada F4 – Vânturi cu viteze între 331 şi 415 km/h. Locomotive şi camioane articulate de 40 tone sunt aruncate în aer ca nişte jucării.
5. Tornada F5 – Vânturi cu viteze între 416 si 510 km/h. Maşinile sunt aruncate prin aer ca nişte pietre, pe distanţe de sute de metri.
F6, considerat cu cel mai mare potenţial distructiv, nu este folosit, deoarece formarea unor tornade atât de violente este improbabilă.
Cea mai mare tornadă a avut loc în martie 1925. A trecut prin Missouri, Illinois şi Indiana şi a omorât 695 de persoane. A străbătut 352 km în 3 ore şi jumătate. SURSA
ARHIVĂ: RO-ALERT: Tornada nu a fost anunțată pentru ca a fost “surpriză”
COMENTEZI?