PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

BIODIESEL, CRAIOVA: „Prima locomotivă din lume care merge cu ulei de bucătărie”


INSIDER: „ROMÂNII AU SCOS PE ȘINE PRIMA LOCOMOTIVĂ DIN LUME CE MERGE CU ULEI DE BUCĂTĂRIE💚 Premieră în industria feroviară. La Craiova s-a lansat prima locomotivă din lume care funcţionează exclusiv cu biodiesel sau chiar cu ulei de bucătărie. Inginerii au folosit un motor Diesel de la o locomotivă clasică pe care l-au modificat pentru a funcţiona 100% ecologic. Astfel, costurile pentru combustibil au fost reduse la jumătate, iar gradul de poluare este extrem de scăzut. Prima locomotivă ecologică din România este, deocamdată, în teste. Inginerii de la RELOC Electroputere au folosit o locomotivă Diesel clasică de 2.100 de cai putere, al cărei motor a fost adaptat pentru a funcţiona cu biodiesel sau ulei vegetal.

În principal, s-au transformat instalaţiile de alimentare, dar şi instalaţia care asigură condiţiile de ardere ale acestui combustibil”, spune Petre Bitică, şef serviciu în cadrul RELOC Electroputere. Reprezentanţii companiei au lucrat timp de un an la noua locomotivă, iar costurile proiectului se ridică la aproape un milion de euro.

Prima locomotivă ecologică din România are aceleaşi performanţe ca una Diesel clasică, însă există două mari avantaje: În primul rând, cele legate de mediu şi în al doilea rând, cele legate de costuri. Combustibilul pentru o astfel de locomotivă costă la jumătate faţă de cel pentru o locomotivă Diesel clasică. De exemplu, locomotiva consumă aproximativ 800 l de combustibil biodiesel la o 100 de kilometri, cu o încărcătură de 3.000 de tone. Motorină ar consuma 920 l pe aceeaşi distanţă, cu aceeaşi încărcătură. În plus, motorul nu mai poluează mediul înconjurător. Din punct de vedere al noxelor emanate în atmosferă, sunt reduse cu 50%. Uleiul bio sau biocombustibilul este total nepoluant, nu conţine sulf”, a spus Călin Graţian, vicepreşedinte al Grampet Group.” SURSA

N.R.: O problemă majoră în acest moment ar fi faptul că prețul „uleiului de gătit” a crescut foarte mult, depășind motorina și ea, deja, exagerat de scumpă!

ARHIVĂ: 150-100-50: Muzeul de Locomotive cu Abur Reşiţa, cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa

Un răspuns

  1. Pingback: Românii au scos pe șine prima locomotivă din lume care merge cu ulei de gătit – Șoferi din România

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s