VIA VALAHIA: Primii 10 km marcați între comuna Corbi și Nucșoara, județul Argeș. Atenție la intersecții, te poți rătăci!
INSIDER: „Despre proiectul Via Valahia nu se știu multe, poate pentru că nici nu a fost prea mult mediatizat, dar, ce putem să vă spunem este că își propune să scoată în evidență frumusețea sudului României, luând contact cu istoria, cultura, peisajele încântătoare și legendele locurilor. În imagini, primii 10 km marcați, între comuna Corbi și Nucșoara, județul Arges. Ce vedem pe traseu:
* La punctul de start, avem un muzeu de familie – Căsuța albastră, unde se expune o gospodărie tipică acestei zone a țării. Ce este mai interesant descoperim în spatele ogrăzii, chiar încrustat in jgheabul de piatră: ceea ce par a fi urmele unui uriaș. De asemenea, conform legendelor locale, prima cristelniță săpată în piatră, utilizată la primele ceremonii de botez de pe aceste meleaguri;
*Apoi, chiar langa acest loc minunat, avem Mănăstirea Corbii de Piatră, unică în România, unul dintre cele trei puncte energetice ale județului Argeș, alături de Nămăiești și Cetatuia Negru Vodă.
*Pornim la drum și vedem satul Jgheaburi de sus, ajungem la lacul Învârtita din Nucșoara și trecem pe langa casa Elisabetei Rizea, ce urmează a fi transformată într-un muzeu.
Mai multe despre toate acestea, în video, unde am avut și norocul de a ne fi prezentate mai multe aspecte interesante de către nepoata celei care a locuit zeci de ani in căsuța albastră.” SURSA
N.R.: Biserica Mănăstirii Corbii de Piatră este săpată în stâncă și are 2 altare pe un singur naos, caracteristică prin care biserica rupestră este unică în România. Deasupra peretelui vestic al bisericii rupestre este amplasată o cruce de tip latin cu capitel piramidal detaşabil. Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Apostoli Petru şi Pavel, Sf. Voievod Neagoe Basarab.
Deschis din 23 ianuarie, Via Valahia, cel mai nou trase. de drumeţie din România, va avea aproximativ 150 de kilometri marcaţi până în 2024 şi trece prin zeci de locuri cu poveşti fascinante şi peisaje de vis. Proiectul traseului de drumeţie Via Valahia, ce se întinde pe 150 de kilometri, a fost demarat anul trecut de către Asociaţia Montana Vidraru, reprezentând un traseu tematic de drumeţie, ce are ca obiectiv redescoperirea a zeci de repere istorice,
culturale, geografice şi gastronomice din sudul României. În prima etapă, traseul porneşte din comuna argeşeană Corbi, mergând apoi spre Nucşoara, coborând spre Brådet, pentru ca apoi să treacă dealurile şi să ajungă la Corbeni. Din comuna argeşeană Corbeni, traseul de drumeţie va merge spre Arefu, îndreptându-se apoi spre Sălătrucu şi, după ce urcă pe Muntele Poiana Spinului, va coborî în Ţara Loviştei, ajungând până la Olt, la Racoviţa-Perişani. Din această rută se va desprinde un traseu spre Curtea de Argeş. În a doua etapă, traseul Via Valahia va porni din comuna Corbi spre Slănic, Bughea, Albeştii de Muscel pentru a ajunge la Câmpulung Muscel. De acolo, în a treia etapă, Via Valahia se îndreaptă spre Nămăieşti şi Mateiaş, pentru ca mai apoi să coboare pe Valea Dâmboviţei la Cetăţeni pentru a ajunge în final la Târgovişte.În prezent, este marcată portiunea de 10 kilometri dintre comunele Corbi şi Nucşoara, urmând în martie porţiunea Nucşoara-Brădet. În total, până în toamna acestui an vor fi marcaţi şi trasaţi cu hărţi GPS 80 de kilometri din traseu, până în comuna argeşeană Sălătrucu. În 2023 vor fi marcate părţile traseului ce merg spre Câmpulung Muscel şi Curtea de Argeş, iar în 2024 se va finaliza tot acest proces, până la Târgovişte. În total, traseul de drumeţie”
COMENTEZI?