PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

RUDOLF NUREYEV: Cel mai mare balerin al sec. XX născut în tren, în Siberia, înmormântat la Paris unde a trăit extazul


INSIDER: „Acesta e mormântul din Paris al celebrului balerin Rudolf Nureyev (1938-1993). Iar ceea ce acoperă mormântul nu este o cuvertura, ci un mozaic! Un prieten al său a creat acest mozaic realist, cu motive baskire, evocând ținutul din Rusia, de unde se tragea Nureyev.” SURSA

N.R.: „Rudolf Hametovici Nureev (în tătară, Rudolf Xämit uli Nuriev) (п. 17 mai 1938 d. 6 ianuarie 1993) a fost un balerin de origine tătară din Uniunea Sovietică. Este considerat ca fiind unul dintre cei mai talentați balerini ai secolului XX. Nureev s-a născut în zona lrkutsk, în timp ce mama sa călătorea cu trenul (prin Siberia) spre Vladivostok. Aici bunicul său, de origine tătară, era comisar politic. A copilărit în Başchiria, în apropiere de Ufa. Încă de mic copil a fost atras de dansurile folclorice başkire. Din 1955 a început să urmeze cursurile de balet, fiind invitat la Institutul Coregrafic din Vaganova, patronat de Școala de balet Kirov din Leningrad. Cu toate că a început studiul baletului la 17 ani, târziu pentru a face carieră de balerin, a fost repede recunoscut ca fiind balerinul cel mai talentat pe care şcoala l-a avut. În scurt timp, Nureev va deveni unul dintre cei mai faimoşi balerini ruşi, fiind invitat să danseze la Viena.

Anul 1961 a fost un punct de cotitură în viaţa lui: în urma unui accident, prim-solistul Baletului Kirov, Konstantin Sergheev, nu a mai putut dansa, iar în locul acestuia, pentru o prestație la Paris, a fost ales Nureev. Prezenţa sa i-a uimit pe specialiştii în tehnica baletului. La Paris ia hotărârea să nu se mai întoarcă în Uniunea Sovietică. Atunci l-a cunoscut pe balerinul Erik Bruhn, care i-a devenit protector, prieten, cât şi partener de viaţă.

În 1962, este invitat de către balerina Margot Fonteyn pentru a dansa într-o gală de balet, alături de Royal Ballet, la Londra. În anii ’70, a jucat în mai multe lungmetraje și a ajuns în Statele Unite pentru un spectacol preluat de pe Broadway: Regele şi cu mine.

În anii ’80, se îmbolnăveşte de SIDA. În 1983, devine directorul Baletului Operei din Paris. În 1988, Nureev este numit Cavaler al Legiunii de Onoare. În 1992, ministrul francez al culturii i-a acordat ceea mai înaltă distincție a Franței în domeniul artistic: Commandeur des Arts et des Lettres. A murit la vârsta de 54 de ani. Este înmormântat în cimitirul Sainte-Genevieve-des-Bois.” DETALII

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s