PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

EGG CARVING: ‘Coaja simplă, freza, răbdarea și inspirația”


INSIDER: „Sculpturi în coajă de ou?
Da, arhitectul Daniel Brătescu le face. Câtă răbdare ar trebui să ai ca să faci așa ceva? Tânărul arhitect Daniel Brătescu pare să aibă multă, dar pe lângă răbdare este clar că are și talent. Daniel spune că așa ceva nu poți face la comandă sau într-un anume timp, ci numai atunci când ai inspirație și stare. E ceva ce vine din interiorul tău, simți să faci asta. Și da, îi dau dreptate pentru că n-ai cum să fii zorit, mai ales când e vorba de un material atât de sensibil. Până la urmă coaja de ou e fragilă, iar freza pe care o folosește are 40.000 de turații pe minut. E suficientă o singură mișcare greșită pentru ca toată munca să se ducă de râpă.

Cum s-a apucat de așa ceva? Hai să-ți spun mai multe. Am mai spus-o și o mai repet – internetul, la fel ca orice instrument, poate fi folosit în pentru scopuri bune ori ba. Dacă te uiți după lucruri frumoase și cauți inspirație ți-o găsești, dacă vrei să înveți de la alții poți s-o faci mai ușor decât altădată. Daniel mereu cu ochii după lucruri interesante a văzut la un moment dat o imagine cu așa ceva, cu o sculptură în coajă de ou. L-a atras foarte mult ideea și și-a dorit să-și testeze abilitățile, să vadă dacă poate face și el o astfel de lucrare. După mai multe freze pe care le-a tot schimbat sau adaptat a găsit una numai bună peste ocean, adică în SUA. Îți dai seama câte coji a stricat până atunci? Dar și cele care i-au ieșit sunt superbe. Mi-au plăcut îndeosebi cele care luminate de la interior. Habar n-aveam că poți sculpta în relief pe o coajă de ou!

Daniel nu face sculpturile pentru a le vinde. A avut o comandă de la cineva și a fost foarte dezamăgit. Munca asta migăloasă nu e pentru a fi transformată în business, e o muncă de artist. Iar comenzile nu le poate onora într-un anume timp. În plus, nu-i place să le vândă pentru că dacă merge la expoziții riscă să nu aibă ce arăta.

Mi-a spus că a fost invitat la Veneția pentru o expoziție, dar pentru că nu a găsit încă niciun recipient suficient de sigur pentru a proteja fragilitatea acestor obiecte a refuzat. Știa ce riscuri există la transport după un eveniment la Sighișoara, unde s-a trezit cu sculpturile distruse, căci trei dintre lucrări au ajuns acolo praf. Eu mă bucur că le colecționează, dar mai mult că le și fotografiază. Sper să aibă cât mai multe expoziții. Preferă să dăruiască aceste sculpturi. Chiar dacă nu le vinde, e tare generos să-ți arate cum se fac, să te învețe și pe tine să sculptezi în coajă de ou.

El folosește ouă de gâscă de la bunica lui, fără întăritor sau alte substanțe. Coaja simplă, freza, răbdarea și inspirația. Dacă te interesează să afli când mai ține cursuri sau ateliere despre sculptura în coajă de ou, merită să fii pe fază cu blogul lui eggsculptor, site-ul lui danielbratescu.ro și cu pagina de Facebook. A ținut un atelier și la Incubator 107, acolo unde poți învăța lucruri tare interesante. Și nu uita că este arhitect, deci dacă îți dorești un specialist care să aibă răbdare cu tine “ l-ai găsit”.” SURSA

N.R.: Originar din Oltenița, zodia Pești, a studiat Arhitectura de Interior la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Promoția 2011, pasionat de sculptură și tot ce înseamnă arta tridimensională. Simte atracție față de tot ce este original, avangardist, ieșit din comun și își materializează pasiunea pentru sculptură într-o formă inedita, în coajă de ou. „Fiecare astfel de lucrare este o provocare. Coaja de ou este, în sine, o suprafață sensibilă. iar instrumentele pe care le folosesc pentru a crea sculptura sunt destul de agresive, astfel că ceea ce le înfrumusetează le poate si distruge, așa că este nevoie de multă precizie, răbdare şi siguranţă în orice clipă. Sunt un om al contrastelor. Mă simt legat in egala măsurā atât de trecut, cât şi de viitor; de tradiție, cât şi de cea mai inovatoare tehnologie de clasic și de modern: atât de dulceața formelor organice, cât şi de acurateţea celor moderne; de imprevizibilitate si spontaneitate, cât şi de precizie şi planificare atentă. ” (Arh. Daniel Brăescu)

ARHIVA: METAINVERS: Toți suntem conectați. Dincolo este doar o copie a Dincoace! *** HAND-MADE: „Nu există frumusețe ca în România și nici meșteșug!” *** MINIATURI: Artist cu bisturiul. Sculptură în mina de creion. *** MOLDOVIȚA, SUCEAVA: Cel mai mare muzeu de ouă încondeiate din lume are 11 000 de exponate

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s