PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

LUCIAN BLAGA: „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii Și nu ucid/ cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc”


INSIDER: „Poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” deschide volumul de debut al poetului Lucian Blaga „Poemele luminii” (1919). Metafora centrală a acestui volum este lumina semnificând cunoaşterea şi iubirea sau, mai degrabă, cunoaşterea prin iubire.”

Lucian Blaga (n. 9/21 mai 1895, Lancrăm, Alba, România – d. 6 mai 1961, Cluj, România) a fost eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu şi Oradea în pe care le-a finalizat cu licență în 1917. Lucian Blaga a mărturisit că s-a înscris la Teologie spre a fi scutit de înrolare în armata austriacă. A studiat filosofia și biologia la Universitatea din Viena între anii 1916 și 1920, obținând titlul de doctor în filosofie, cu teza Kultur und Erkenntins (Cultură și cunoaștere). „Câteodată datoria noastră în fața unui adevărat mister nu e să-l lămurim, ci să-l adâncim aşa de mult încât să-l prefacem într-un mister şi mai mare”. (Lucian Blaga)

VIDEO: Directed by Adriana Banari/ Recited by Adriana Banari/ Filmed by Dan Morris/ D.O.P Adriana Banari/ Music by Hans Zimmer (Inception)

Adriana Banari artist în arta colajelor din satul Brânzenii Vechi, raionul Telenești, Republica Moldova. „Colajul este limbajul emoțiilor, a gândurilor ascunse și a subconștientului. Artă e acolo unde se vede emoția și se aude culoarea…” DETALII

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s