PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

@ A ROND: Simbol comercial mai vechi de 500 de ani, de origine arabă reprezentând „un sfert”. Amfora, Arroba, Amin.


INSIDER: „Îl cunoaștem sub denumirile „A rond“ sau „Coadă de maimuță“, iar viețile noastre sunt de neconceput fără de simbolul „@”. Însă el are în spate o istorie de peste 500 de ani, iar principalul lui scop a fost, inițial, unul comercial.
Simbolul „@” datează încă din Evul Mediu şi avea cu totul alte întrebuinţări decât are în lumea modernă. Giorgio Stabile, profesor de istorie la Universitatea La Sapienza din Roma, spune că prima menţionare a simbolului este într-o scrisoare scrisă de un negustor din Florenţa. Cei care au contribuit la răspândirea simbolului au fost negustorii italieni, astfel că „@” era prezent în facturile şi chitanţele care circulau În Europa.

Într-o scrisoare a negustorului florentin Francesco Lapi, scrisă la 4 mai 1536, semnul „@” apare identic cu varianta de astăzi, şi era folosit pentru a desemna o măsură comercială, amfora. Amfora cântărea a 13-a parte din butoaiele în care erau transportate diverse lichide, pe cale maritimă sau terestră.
Semnul apare şi în unele documente comerciale medievale spaniole, ca o prescurtare pentru „arroba “, echivalentul a 11,3 kg.
Termenul este considerat de provenienţă arabă (ar-rub) şi însemna „un sfert”. Ulterior, simbolul a devenit prescurtarea comercială pentru expresia „la preţul de”.

După Evul Mediu, timp de câteva secole, simbolul a fost folosit exclusiv în scop comercial. În timpurile moderne, semnul „@’ a fost inclus pe tastaturile maşinilor de scris şi mai apoi pe cele ale computerelor.” SURSA

N.R.: Semnul „@” a fost folosit pentru prima dată de călugării medievali pentru a prescurta prepoziția latină „ad”, prin combinarea literei a și a vechii forme a literei „d”, a.

Din anul 1345, datează o altă veche formă cunoscută a acestui simbol, într-o traducere bulgărească a scrierii bizantine „Cronica lui Constantin Manasses”, în care semnul era folosit ca simbol pentru cuvântul „Amin”. DETALII

Dexonline: A ROND = substantiv neutru; Semnul tipografic @, numit și „a comercial” sau „coadă-de maimuță”; folosit mai ales în adresele de poştă electronică, are semnificația „la” și precede porțiunea de adresă care reprezintă domeniul virtual (exemplu: cutarescu@domeniul.meu).

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s