PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PARCUL TINERETULUI: „În hrănitorile pentru păsări nu trebuie să ajungă nimic altceva decât semințe crude!”


INSIDER: „Salut! Sunt unul dintre voluntarii SOR care au grijă de hrănitorile pentru păsări amplasate de Societatea Ornitologică Română. Fac postarea asta pentru că aș vrea să știe cât mai mulți vecini de cartier (N.R.: Cartierul Tineretului, București) că:

– hrănitoarea e alimentată și curățată constant de un voluntar care are grijă să treacă pe la ea cel puțin de 2 ori/săptămână. Nu e nevoie să interveniți.

– în hrănitoare nu trebuie să ajungă nimic altceva decât semințe crude, nesărate, de floarea-soarelui. Arpacașul și mălaiul mucegăiesc ușor și se umezesc. Nu vreți să știți cum e să cureți mălai ud, întărit și înghețat din hrănitoare când ai mâinile sloi.

– tot ce lăsați sub hrănitoare (fie că sunt cereale sau semințe, fie că sunt resturi de mâncare sau, cel mai rău, pâine) atrage ciorile și porumbeii. Acestea sunt păsări omnivore, care n-au probleme să găsească mâncare într-un oraș plin de deșeuri menajere cum e Bucureștiul. În schimb prezența lor va alunga de la hrănitoare păsările mici, care chiar au nevoie de ajutor iarna (pițigoi mari, pițigoi albaștri, țicleni, scatii, cinteze etc.) Vă rog mult, mult, nu lăsați nimic sub hrănitori.

– pâinea, covrigii și alte produse de patiserie, pufarinele, gemul, brânza, resturile de tocană sau mămăliga mucegăită, sarmalele etc. NU sunt hrană potrivită pentru păsările sălbatice. Păsările nu metabolizează bine drojdia, sarea, zahărul, aditivii din hrana pe care o consumăm noi, oamenii. Mai devreme sau mai târziu se pot îmbolnăvi și unele chiar vor muri.

– consecințele hrănirii păsărilor cu pâine în mod intensiv le puteți observa deja la gâștele de la Cafeneaua Actorilor. Trei dintre păsări au făcut boala „aripi de înger”. Boala e cauzată de hrana săracă în nutrienții de care pasărea are nevoie (e ca și cum ar fi mâncat zilnic la fastfood). Penele aripilor sunt distruse, transformate în simple cioturi. Pasărea nu mai poate zbura din cauza asta, așa că nu se va putea apăra de eventuali prădători. Gâștele de acolo sunt domestice și le îngrășați, probabil, pentru restaurantul celor de la C. A. Rațele mari, lișițele și lebedele de vară care mănâncă pâine alături de ele sunt păsări sălbatice, pentru care penele distruse și lipsa posibilității de a zbura bine înseamnă moarte.

**Cum vă puteți bucura de hrănitori? **

– observați-le în liniște de la distanță (4-5 metri). Hrănitoarea de lângă bulevardul Tineretului de care am eu grijă se vede perfect de pe alee.

– observați păsările adunate în copacii din apropierea hrănitorii. Unele își consumă „prada” chiar pe crengile de deasupra aleii.

– faceți fotografii cu zoom, respectând distanța care le permite păsărilor să se simtă în siguranță. Dacă vă apropiați prea mult, nu vor mai avea curaj să vină să se hrănească și le puteți face probleme mari.

– luați un binoclu și observați-le de la distanță. Binoclul vă ajută să le vedeți mai bine și să distingeți detaliile.

Dacă n-ar fi pandemie, aș propune să ieșim la păsări într-o dimineață.” SURSA

ARHIVĂ: BUCUREȘTI: Atenție, fazan trece strada! *** DELTA DINTRE BLOCURI: Ziua Păsărilor în Parcul Natural Văcărești. Prima arie protejată urbană! *** DELTA DUNĂRII: Excursie la ciufulit de pelicani și alte 3400 de specii *** ACROBAȚIE & CONTORSIONISM: Cum aterizează o gâscă atunci când este vânt puternic *** GRAURI: Spectacolul naturii cu nor înaripat într-un dans sincron

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s