PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

HARTA CERULUI: Din 35 de asteroizi cu nume românești, 5 au fost descoperiți anul acesta!


INSIDER: „În ultimele luni au apărut noi nume românești pe cer. Cinci asteroizi au primit nume de astronomi, după cum urmează:

(555152) Oproiu, după astronomul Tiberiu Oproiu (1939–2020), care a activat în cadrul Observatorului de la Cluj-Napoca, în domeniul mecanicii cerești, sateliților artificiali și asteroizilor.

(557045) Nadolschi, după astronomul Victor Nadolschi (1911–1996), care a activat în cadrul Universității A. I. Cuza de la Iași, în domeniul eclipselor și astronomiei practice. A fost și un popularizator al astronomiei, autor al mai multor cărți.

(572217) Dramba, după astronomul Constantin Dramba (1907–1977), care a activat la Observatorul din București (actualul Institut Astronomic al Academiei Române), în domeniul mecanicii cerești.

Acești trei asteroizi au fost descoperiți de români, în cadrul programului EURONEAR.

Alți doi asteroizi au primit numele de (31569) Adriansonka, (36340) Vaduvescu, astronomi români activi în domeniul asteroizilor. Ovidiu Văduvescu este conducătorul proiectului EURONEAR.

În prezent 35 de asteroizi poartă nume de români.” SURSA

N.R.: EURONEAR, acronim al European Near Earth Asteroids Research, este un program de cercetări al cărui obiect este dezvoltarea unei rețele dedicate descoperirii și urmăririi de obiecte care intersectează orbita Pământului, inclusiv acele obiecte care sunt clasate potențial periculoase. Acest program exploatează telescoape situate pe cele două emisfere accesate de membrii rețelei.

ARHIVĂ: TELESCOP: Vizitaţi Observatorul Astronomic. Sperăm să nu se prăbuşească până la viitoarea eclipsă de Lună! *** AŞTRI: „La steaua care-a răsărit, e-o cale-atât de lungă, că mii de ani i-au trebuit, Luminii să ne-ajungă” *** SUN PLAZA: Institutul Astronomic al Academiei Române și-a scos în premieră instrumentele la mall *** TELESCOP: Cum se văd din București Munții Carpați de pe Lună?

2 responses

  1. Pingback: IURI GAGARIN: Primul om care a zburat Cosmos are statuie în Parcul Herăstrău. Al 103-lea, singurul român n-are! | infoINSiDER.ro

  2. Criss

    Încă 3! Pe 28 februarie 2022 trei asteroizi au primit nume românești: (564280) Tudorica, (562964) Hudin, (574300) Curelaru.

    Toți cei trei sunt colaboratori ai proiectului de observații EURONEAR și pot fi găsiți cu ușurință pe rețeaua pe care citiți aceste cuvinte.

    Apreciază

    5 martie 2022 la 19:39

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s